Resepi Ayam Goreng pedas ala McD 3x spicy

Ini semua gara-gara minggu lepas, pergi McD nk order ayam goreng spicy yang 3x pedas tu. Rupanya ayam goreng pedas ni dah tak jual lagi. Terlepas nak merasa sebab dulu pernah order dan makan rasa tak pedas sangat pun rupanya cashier tu salah dengar saya order yang spicy biasa. Haisshhh.
Kempunan nak makan ayam McD yang 3x pedas tuh sebab dengar orang review pedas sangat sampai sakit perut lah, sampai kena mc la sebab sakit perut tak tahan pedas, so hari ni gigih nak google cara buat ayam goreng pedas ala McD. Boleh la kot buat, nak tambah pedas tambah extra cili.
Jom, saya nak try buat ni untuk makan tengahari ni. Nampak mudah je bahan-bahannya. Apa salahnya orang laki share menu masakan kan? Nanti nak share menu lagi lah. Ada 2 resepi di bawah..


Resepi 1


Bahan-bahan (perapan ayam):
- 1/2 ekor ayam
- 3 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu besar garam bawang putih
- 2 sudu besar lada sulah
Bahan-bahan (tepung):
- 2 cawan tepung jagung
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu besar garam bawang putih
- 2 sudu besar lada sulah
- 2 sudu besar mixed herbs
- 2 sudu besar baking powder
Cara-cara:
1. Gaul ayam dengan bahan-bahan perapan dan biarkan selama 4 jam.

2. Gaul kesemua bahan-bahan tepung.


3. Celupkan ayam ke dalam telur, kemudian salutkan bersama campuran tepung tadi.

4. Goreng lebih kurang 10 - 15 minit hingga masak.

5. Hidang!

Kredit: Seismik Makan



Resepi 2

Tak Pakai Tepung Bestari, guna Tepung Jagung + Gandum
🍖🍗 

Bahan-bahan perap.

1/2 ekor ayam di rebus dahulu dan sejukkan
4 ulas bawang putih dan tumbuk
1/2 paket kecil serbuk cili
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu teh garam
secubit soda bikarbonat
Sedikit air
Bahan-bahan utk salut ayam A
1/2 sudu serbuk cili
1 biji telur (pukul dulu)

Bahan untuk salut ayam B

2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
1/2 sudu kecil baking powder
secubit sada bikarbonat

Cara-cara penyediaan:

Perap ayam yang telah dipotong selama 1 jam dengan bahan perapan
Gaul bahan2 salut ayam, Selepas itu pukul telur dan golekkan ayam dengan telur itu rata2.
Selepas itu letak ayam yang sudah di golekkan dengan telur ke dalam bahan - bahan salut ayam (B), salut sehingga sekata, tekan ayam pd tepung berulang kali, kemudian salut lagi dengan bahan salut A dan gaul lagi pada bahan salut B




Goreng ayam yang telah disalut itu. Goreng dalam api yang sederhana, minyak yang penuh menutupi ayam dlm tempoh 10-15minit.

Siap! Boleh Dihidangkan..

Selamat mencuba..


Kredit: Suhaida Zainudi


Sekali tengok macam ayam KFC, boleh la kot hehe. Oh ya untuk elak loya sebab makan berminyak ni, makan dengan timun atau sayur. 

Catat Ulasan

4 Ulasan