Apa itu MAF / maksud larian MAF

Apa itu larian secara MAF? Mungkin ada yang pernah dengar istilah tentang larian MAF ni.

Ia adalah istilah dan teknik larian yang dianggap sedikit perlahan dari biasa dan tak laju pun sambil mengira dan menjaga kadar degupan jantung supaya tak lebih dari kadar degupan dalam lingkungan aerobic.

MAF ni bermaksud Maximum Aerobic Function. Ia salah satu method dlm larian yg mana kita lari dlm range HR tertentu dan ada kiraan dia.

Contohnya 180 tolak dengan umur. Kalau umur anda 30, 180 - 30 = 150.. so, range MAF anda 140 - 150.. lari lah range ni kalau nk guna pakai secara teknik MAF.

Teknik larian MAF ni bagus sebab ia tak memaksa jantung dengan kadar degupan jantung yang lebih tinggi yang mana ia adalah bahaya untuk mempunyai kadar degupan jantung yang tinggi ketika berlari.

Contoh larian saya secara MAF dalam jarak 4km. Dalam jarak ini heart rate saya jaga supaya tak lebih dari kadar aerobic. Ada sedikit terciduk dalam kadar anaerobik.

MAF ni juga bagus untuk stamina, bakar lemak dan apabila berlari secara MAF ni rasa kurang letih walaupun berlari secara jarak jauh.

Untuk sentiasa berlari dalam heart rate yang betul berlarilah dengan pakai smart watch yg mampu check continuesly heart rate kita.

Best MAF. Saya suka sebab banyak kalori terbakar bila berlari. Boleh masuk group fb MAF banyak pelari dalam tu yang suka share ilmu dan pengalaman berlari secara slow ataupun laju tapi dalam kategori MAF dengan heart rate dijaga.

Lari laju tiap hari nak ke mana? Nak wakil Malaysia?

Sekadar berkongsi. Jom berlari 😀

Catat Ulasan

3 Ulasan

  1. ini sesuai untuk akak ni, akak biasa suka berjalan laju... kalau lari-lari anak sejenis yang slow lah kalau laju sekejapan dah mengah

    BalasPadam
  2. un join group MAF training ni, bagus juga sebenarnya., ini pun Dr yang suggestkan untuk join dan buat.. slow but ada movement. good for health.

    BalasPadam
  3. Terima kasih atas perkongsian cikgu. Saya mohon share ye

    BalasPadam