Buah dabai Sarawak
Menu makan malam ni adalah makan buah dabai/ dabei. Kalau sekali tengok memang sama macam buah kurma bentuk buahnya.
Tamat musim durian yang agak lama juga kali ni, sebulan lebih kot. Bersambung pula musim buah yang lain.
Kalau di Sarawak ni ada buah yang eksklusif dan tak tumbuh di semenanjung iaitu buah dabai/ dabei.
Tawar dan lelemak gitu rasa dia. Saya pun tak tahu apa sebab buah ni memang tak boleh tumbuh di semenanjung walaupun ramai rakan bawa balik biji dan tanam. Memang tak menjadi.
Itulah uniknya buah ni. Rasanya tawar gitu tapi bila digaul dengan garam atau masak kicap memang sedap.
Cara makan buah dabai.
Buah ni keras, sebelum makan kena rendam dalam air suam beberapa minit baru jadi lembut dan boleh dimakan.
Kawan2 di semenanjung nak cuba makan buah dabai? Shopee kan ade.
Cuba beli terus di sini : https://invol.co/cl5nutt
Makan dulu ye.
Catat Ulasan
11 Ulasan
Kategori ulam ke buah ni? Tah pernah jumpa lagi setakat ni.
BalasPadamBetul mcm buah mangga boleh buat ulam atau dimasak
PadamPernah tengok tapi tak pernah cuba.. Boleh masak atau di makan begitu sahaja?
BalasPadamMakan begitu saja pun boleh tapi kena rendam air panas supaya lembut isinya
PadamPertama kali dengar, tahu dan tengok.
BalasPadamOh! Buah dabai ada versi bentuk bulat ye. Saya biasa jumpa yang panjang lonjong.
BalasPadamYa dia ada mcm2 bentuk juga dabai ni
Padamoh ini rupanya buah dabai
BalasPadamSelalu dengar tapi tak kenal buah dia
BalasPadamSedap. Fiza suka buat goreng ikan bilis. Isi dalam biji pun sedap jugak cikgu. Rasa macam kuaci. Kami biasa belah Dua... Dalam dia ada isi kehijauan. Sedap.
BalasPadamBaru saya tahu biji dia ada isi, rase keras je rupanya ada isi..info baru bagi saya ni 😀👏
Padam