Sihat ke makan telur setiap pagi?

"Setiap pagi makan dua biji telur separuh masak, elok ke doktor?"

Sumber artikel : Dr Izaza

Erm, soalan yang selalu Dr Izaza tanya kat diri sendiri dan jawab sendiri, YE ELOK rupenya..


Ramai yang cakap telur ayam tinggi kolesterol, betul memang telur ada kolesterol atau lemak, tapi kolesterol baik iaitu High Density Lipid (HDL) yang memang diperlukan badan

Seorang dewasa boleh makan sekurang kurangnya dua biji telur setiap hari, telur kuning dan telur putih

Telur kuning atau egg yolk dan telur putih atau albumin merupakan sumber protein, vitamin dan juga mineral yang baik untuk badan

Dalam telur ada Vitamin D yang sangat bagus untuk tulang dan juga gigi. Sebab itu, telur sangat bagus dimakan bersama susu, disebabkan vitamin D yang ada di dalam telur membantu menyerap calcium ke dalam tulang dan juga gigi

Ada choline dalam telur yang membantu meningkatkan tahap metabolism dalam badan dan juga membantu perkembangan otak kanak kanak dan juga janin

Ramai juga yang amalkan half boiled eggs satu jam sebelum work out atau marathon, sebab telur adalah sumber protein yang boleh repair muscle dan bertukar menjadi tenaga semasa exercises dilakukan dalam jangka masa lama 💕

Sumber : Dr Izaza Mohd Zan

Sihat ke makan telur setiap pagi? Sihat ke makan telur setiap pagi? Reviewed by cikguzim on 15.12.19 Rating: 5

5 ulasan:

  1. Selalunya sarapan telur ayam kampung
    tapi taklah setiap hari.

    BalasPadam
  2. Setiap hati tu memang taklah makan. Biasa kalau nak breakfast simple, telur rebus je lah. Sebiji pun dah cukup kenyang.

    BalasPadam
  3. Suka sarapan telur separuh masak. Tapi tak boleh setiap hari. Muak.

    BalasPadam
  4. masa dalam kelas diet, boleh makan telur tapi yg putih sahaja :D

    BalasPadam
  5. Kalau telur separuh masak, buh kicap, buh lada sulah. Sedapp. Hehe

    Done follow cikgu #103

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.