Tension bila laptop jadi slow? Ini cara lajukan laptop

Laptop korang perlahan? Macam mana nak lajukan laptop?

Ada 10 tips untuk jadikan laptop korang lebih laju. Tak perlu keluar duit pun tau, free saja. Cara ni pun boleh lajukan juga pc yang dah slow tu. Baca gambar satu persatu....

Kredit: MauKerjaMY

Kurangkan startup.

Cleanup disk. Explore cara nak buat disk cleanup

Kosongkan recycle bin. Jangan biar sampah ni lama2. Delete terus.

Guns disk defragmenter

Serring visual efek. Kurangkan visual efek

Kosongkan bahagian C iaitu OS tu dalam 20gb

Buang crapware. Apa itu crapware? Baca la di atas

Buang virus. Tapi setakat ni dah dekat 10 tahun tak pernah install antivirus. Setakat ni ok jer hehehe sebab saya takde share atau cucuk pendrive asing

Tutup search indexing

Cara di atas jika anda masih guna simpanan 'tradisional' iaitu hardisk. Anda boleh ABAIKAN saja cara di atas dengan tukar kepada SSD.

Invest SSD. Dah senang habis citer. Sistem laptop anda akan berdesup laju. Mcm mana nak transfer operating system dari hdd lama ke ssd baru ? Gunalah image maker. Tak pun install windows dlm ssd baru pastu guna apps WET (Window Easy Transfer) untuk pindahkan data dari hdd lama ke ssd baru.

SSD zaman sekarang harga semakin jatuh berkali ganda anda boleh maju selangkah dengan beli saja ssd di shopee atau lazada.....

3 ulasan:

  1. Wah...thanks share. Tips berguna ni. Repair laptop/pc selagi boleh. Membazir tukar baru

    BalasPadam
  2. Banyak je cara yang boleh digunakan cuma kalau yang melibatkan aspek teknikal ni kena berhati-hati sikit. Kalau tersalah langkah, boleh hilang data yang ada. Sebaik-baiknya,back up dulu data.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.