Cara hilangkan lemak tepi pinggang



Lemak tepi pinggang ni Orang panggil “love handles” dan semua org tak suka benda ni. Dan lemak yg paling susah nak susut. 


Jadi, macam mana cara nak bakar lemak bahagian ni secara spesifik? Maksudnya senaman apa yg boleh fokus untuk turunkan lemak bhagian ni je.? Jawapannya, tak boleh  (secara spesifik). Kita tak boleh spot reduce pembakaran lemak. Maksudnya, kita tak boleh tetapkan bhagian2 mana yg kita nak untuk  bakar lemak. Contoh kita nak bakar lemak kat perut sahaja, dekat peha saje. Yang kata kena buat sit up, crunches, dan lain-lain bukannya benda tu fokus bakar lemak secara spesifik kat situ. nak kecilkan pinggang tapi buat banyak senaman abs, bukan makin mengecil pinggang. Makin besar ada lah, sebab otot abdomen membesar. Keh3. 


Jawapan dia senang je. Banyakkan latihan kardio atau HIIT iaitu latihan yang akan membuatkan kita  termengah2.  mcm tak ckup nafas.termasuk lah jogging, skipping, basikal, lompat bintang, burpee. Apa2  latihan yg buat kita rasa termengah-mengah akan dikira sebagai HIIT.  bagi yg suka ke gym untuk latihan bebanan pulak, just fokuskan senaman kompaun je kerana ia membakar lagi banyak kalori daripada senaman isolation. Antara latihan kompaun ni bench press, deadlift, barbell row, barbell squat, military press, dan jugak barbell curl. Boleh refer YouTube. 

So, Jangan hanya fokus pada senaman perut (sit up) untuk kecilkan perut. Lakukan senaman yang besar supaya otot anda membesar. Apabila otot dah besar, maka metabolisme pon akan meningkat. Fungsi otot ni pulak sebagai mesin pembakar lemak. Lagi bnyak otot, lagi senang badan nak burn fat.  Ini akan membantu lagi pembakaran lemak pinggang serta menghilangkan love handles.. 

Sekian dan selamat menghilangkan lemak di tepi pinggang. Thanks kerana sudi baca. 

Cara hilangkan lemak tepi pinggang Cara hilangkan lemak tepi pinggang Reviewed by cikguzim on 28.3.19 Rating: 5

10 ulasan:

  1. Cikgu Zim... salam dari Indonesia ya...

    Aku nggak punya lemak di perut, eh ada sih, tapi nggak kelihatan karena aku kecil.
    Jadi, rasa-rasanya nggak perlu deh menghilangkan lemak di tepi pinggang.
    But, semoga informasi ini bermanfaat untuk teman-teman.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salan dari malaysia..kita serumpun 😊

      Padam
  2. Terima kasih cikgu Zim, info berguna untuk lemak di perut...

    BalasPadam
  3. Thanks for sharing.boleh cuba ni.

    BalasPadam
  4. kelmarin baru buat skipping 1300 kali (100x13). inshaaAllah petang ni nak tingkatkan lagi kiraan bilangan skipping hehehe. maklumlah makan banyak sangat raya ni sampai tak ingat dunia haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keep it up..sy max 1000 jer..memang bagus skipping, senaman lompatan cepat bakar lemak

      Padam
  5. Sgt berguna.. tq for sharing

    BalasPadam
  6. Terima kasih... atas info yg diberi.. masalah saya nie saya kurus xpi tang pinggang tu jadi lemak macam tu 😫😫

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.