Pertemuan saya dengan menteri Kanan Pendidikan Malaysia

Semalam sempat saya bertemu dengan menteri kanan pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin atau lebih dikenali dengan singkatan nama DRJ.

Perjumpaan ini adalah berkenaan lawatan kerja beliau iaitu meninjau keadaan sekolah-sekolah di daerah ini. Beres saja Dr ni, thumbs up sentiasa 👍😁

Diharapkan lawatan beliau ini dapat menambah baik infrastruktur kebanyakan sekolah, membaiki mana yang rosak, menggantikan yang mana perlu diganti dari segi segala aspek tidak kiralah samada di Sabah Sarawak atau semenanjung.

Jangan terkejut jika kita lihat pada tahun 2021 ini masih ada sekolah yang usang, perlu berjalan atas titi, atap bocor, lantai berlubang, kena banjir air pasang surut dan hujan lebat namun tidak/lambat dinaiktaraf.


Beginilah keadaan sekolah saya yang perlu melalui titi untuk berjalan dan sekolah ini bukanlah sekolah pedalaman ya!

Ya, pada tahun 2021 masih banyak sekolah sedemikian rupa walaupun kedudukannya bukanlah berada di pedalaman. Begitu juga dengan jaringan internet, tidak semua ada liputan yang baik. Ada linenya yang seperti zaman broadband 10 tahun dulu.

Diharapkan juga beliau dapat memberi khabar gembira dengan mengatasi  isu kekurangan guru, perpindahan guru, mengurangkan beban tugas guru yang merupakan antara perkara yang dinantikan kebanyakan guru-guru di Malaysia ini.

Kesian juga ada lihat ramai guru yang datang jumpa beliau direct memberi surat berkenaan permohonan pindah. Iyelah ada yang dah hampir 10 tahun isi permohonan online pindah tapi gagal. 

Diharapkan ada berita gembiralah kepada guru-guru yang mohon pindah ni. Guru happy, kerja pun jadi lebih happy.

Terus maju pendidikan Malaysia untuk semua.

Catat Ulasan

3 Ulasan

 1. semoga dengan pertemuan ini dapat memperbaiki keadaan sekolah yang ada sekarang.... kalau boleh sabah sarawak dan semenanjung bandar atau luar bandar sama je majunya, janganla yang dibandar canggih tapi di kampung kurang di pandang. Tengok keadaan sekolah cikgu Zim teringat keadaan sekolah akak rendah akak dulu masa tahun 90an. Sepatutnya sekarang dah tahun 2021 takde dah sekolah keadaan gini kan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul sgt..peruntukan mmg ade, harap semua yg dirancang dpt dilaksanakan..amenn2

   Padam
 2. Salam..syukur alhamdulillah cg Azim..bertuah dapat jumpa depan mata..

  BalasPadam