Kasut dah cecah 500 km

Dapat email penting dari Strava, katanya kasut larian saya iaitu Nike Pegasus 35 dah hampir cecah 500 km. 


Dah pakai kasut ni lebih 2 tahun dan larian biasanya 3 kali seminggu dan setiap larian adalah di bawah 10km jadi memang betullah dah sampai waktunya kena tukar kasut baru.

Berapa kerap kena tukar kasut larian baru?

Kasut larian perlu ditukar bila larian dah cecah 500-600 km jika tidak ia akan mudah mendatangkan kecederaan sebab fungsi2 sokongan atau cushioning kasut semakin berkurang. 

Fungsi lantunan dan sebagainya akan hilang menyebabkan pelarian akan mudah cedera, kurang selesa dan performance berlari pun berkurang.

Tak kira anda berlari laju, slow, lari 1km, lari 5km, atau lari 10km, penggunaan kasut yang baru sangat penting untuk performance dan elak cedera.


Saya cadangkan guna 2 pair kasut serta selang selikan penggunaannya.

Itu pentingnya bagi orang yang suka berlari atau berjoging ni untuk merekod aktiviti larian antaranya menggunakan apps Strava ni. 

Saya rekod larian guna smartwatch kemudian apps smartwatch ni boleh di 'sync' ke Strava. Tak perlu membawa fon ketika berlari cukup guna jam fitness untuk track aktiviti.


Lepas ni kena cari kasut baru nampaknya tapi kalau bab beli kasut online ni memang tak berani sangat takut tak muat.

Kaki jenis besar macam saya ni setiap kasut lain model dan lain jenama ni saiz yang muat dengan kaki ni tak sama. Kasut sebelum ni saiznya lain, yang sekarang muat saiz lain pulak.

Kalau nak beli kasut yang bagus sikit nampaknya kena merentas daerah la saya lepas ni. Rindu nak shopping2 ke pasaraya besar di kota metropolitan nun hehe.



Kasut dah cecah 500 km Kasut dah cecah 500 km Reviewed by cikguzim on 17.9.21 Rating: 5

6 ulasan:

  1. Saya suka pakai kasut berjalan ke mana pun, selesa dan bersih ja bila pakai..
    apapun di kampung jalan-jalan ke rumah mak tak lah pakai kasut.
    menarik infor kasut

    BalasPadam
  2. Strava nak bagitahu kena beli kasut dia yang baru

    BalasPadam
  3. Dalam erti kata lain, Strava berbisik "ayuh le beli kasut baru" :D

    BalasPadam
  4. kasut untuk larian ni bole tahan gak harganya

    BalasPadam
  5. wow tahniah!
    strava ingatkan suruh tukar kasut baru tu! :D

    BalasPadam
  6. Baru tau kena tukar running shoe bila dah guna sampai 500km..huhu..selalunya memang pakai sampai tak boleh pakai dah..haha

    Ilmu baru ni :)

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.