Tiba-tiba kereta tak boleh start

Cerita beberapa hari lepas...

Elok lepas pergi pasar beli barang dapur, dah hantar barang ke rumah kemudian nak start semula tiba-tiba jadi semput terbatuk-batuk enjin kereta tak mahu hidup. 

Ini tak lain tak bukan mesti bateri aka paru-paru  kereta dah sampai masa untuk 'kong'. Nasib baik kat rumah tak hidup kalau kat pasar tadi susah jugak.

Patut la dah dekat 2 tahun lebih dah usia bateri ni memang sampai masa kena tukar dah. Bateri jenis kering atau maintenance free ni pada zaman sekarang usianya dalam setahun ke dua tahun je tambah lagi kereta viva isteri saya ni walaupun drive setiap hari tapi driving dekat-dekat sini je. Ini mempercepatkan lagi baterinya untuk 'kong'.

Macam manusia juga kalau selalu berlari, bergerak cergas, memang badan jadi kuat. Kereta kalau jarang bergerak jauh tambah2 masa PKP ni jarang guna full tenaganya memang cepat la lemah bateri ni. Sebab tu kena selalu jogging dan berlari ya? Sempat lagi pesan pasal running untuk stamina 😆

Hari ni cuti baru ada masa nak hantar tukar bateri baru di kedai mujur kedai buka hari ni.

Saya tukar bateri jenama Amaron untuk viva ni. Bagus katanya oleh tokey tu. Harga boleh tahan rm230. Kalau di shopee boleh dapat rm200 je! Tapi saya faham la kalau harga kedai memang la lebih sikit. Bateri Amaron ni bagus, boleh cek di google atau youtube tentang kualitinya memang tahan lama. Recommended. 

Bateri Amaron ada banyak jenis pilihan juga.

Tak kisah pasal harga mahal sikit ke asal puas hati. Untuk benda berkaitan keselesaan, keselamatan dan keperluan ni jangan berkira sangat lah.

Jadi nak parking sini jugak la tarikh maintenance tukar benda-benda basic pasal kereta sendiri ni supaya untuk beberapa tahun lagi dah standby tukar. Haritu dah tulis, tulis lagi sekali senang cari dalam arhieve 😁 :

Kereta saya (Vios) 

Tayar : Tukar pertengahan 2020 so dalam 2025 kena tukar baru. Tayar tahan 5 tahun je kecuali tayar dah haus.

Bateri : Tukar Mac 2021, kena tukar sekitar hujung 2022 atau awal 2023. Bateri sebelum ni cuma tahan setahun setengah je.

Tak sampai 2 tahun kena tukar sebab kereta dah jarang gerak jauh pkp punya pasal...

Kereta isteri (Viva)

Tayar : Tukar awal 2019. Kena tukar awal 2025 sebab kereta ni jalan dekat-dekat je.

Bateri : Tukar hari ni 16 September 2021. Standby tukar hujung 2023. Review kata bateri jenama Amaron bagus dan tahan lama, jadi mungkin lama sikit dari jangkaan tarikh kena tukar nanti, kot? 😅

Bateri sekarang memang cepat kong, tambah lagi kereta baru jenis full spek. Banyak komponen elektrik, 7 ke 9 bulan dah kong!

Kalau bateri tahan 2 tahun tu dah dikira lama juga.

Jadi ni beberapa perkara basic kena ingat pasal tarikh maintenance kereta seperti tayar dan bateri supaya tak berlaku perkara tak diduga semasa tengah berjalan jauh.

Macam mana nak buat kalau kereta tak boleh hidup?

Saya cadangkan anda standby saja peralatan seperti JumpStart Powerbank. Boleh digunakan untuk jumpstart kereta tanpa bantuan kereta lain. 

Cara nak jumpstart ni cari saja di youtube senang saja cuma sambung pada bateri kereta. Sekurangnya kereta dapat dihidupkan sementara untuk gerak ke kedai tukar yang baru.

Boleh beli di sini : 


Boleh juga cari bateri kereta jenama yang bagus seperti jenama Amaron di sini : 


Bateri Amaron ni bagus sesuai untuk pelbagai jenama kereta seperti Perodua Alza, Bezza, Myvi dll dan juga kereta Toyota dan Honda.

Selamat hari Malaysia 2021.

Alamak cuti nak habis dah sekolah pun nak buka dah ye.

Tiba-tiba kereta tak boleh start Tiba-tiba kereta tak boleh start Reviewed by cikguzim on 16.9.21 Rating: 5

7 ulasan:

  1. kereta abe kie pun terperap bawah garaj je masa PKP. Masa PKP 1.0 aircond rosak sbb lama x bergerak.

    BalasPadam
  2. Kereta ni kan biasalah. Bergerak mintak duit, tak bergerak pun mintak duit jugak😂.

    BalasPadam
  3. saya baru tukar tayar..tapi tulah..rasa macam kena tipu pula...

    BalasPadam
  4. Betul, tempoh dua tahun kalau lebih pun lebih sikit jelah ntuk bateri bertahan.

    BalasPadam
  5. Macam tu la sakit demam berkereta 😆

    BalasPadam
  6. tak apa, sabar ya cikgu...macam juga badan manusia perlukan tenaga..

    BalasPadam
  7. pernah guna bateri amaron ni, dua kali kereta tak bole start, bile check bateri ok jer, guna tak sampai setahun. kali kedua cume 4 hari kereta tak gerak, kong lagi sekali. malas nak layan terus tukar bateri lain..

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.