Covid 19 di Eropah makin pulih ke?

Sekarang ni musim Euro 2020. Sepatutnya tahun 2020 lawan bola Euro ni tapi ditangguh ke tahun 2021 sebab Covid ni la.

Tak tahu nak sokong team mana samada Perancis, Jerman....atau, sokong Portugal kot sebab ada Ronaldo? Hahaha.

Layan je lah bola ni buat rehatkan minda bila banyak buat kerja dari rumah dan pdpr ni. Yang pastinya match mesti best2 level international punya. Yang tak best kena berjaga malam sebab match semua tayang awal pagi.

Bila layan bola ni tengok memang banyak juga penonton yang turun dalam stadium. Memang full house especially match yang besar2. Boleh kata tiada social distance, tak pakai mask, budak-budak pun ada kelihatan kat stadium tu. Aik? Kan ke seluruh dunia Covid ni belum reda?

Takde perintah berkurung lagi ke? Orang Eropah dan Amerika ni terkenal dengan sikap suka bebas dan tak suka di kurung..

Penyokong dan penonton di stadium Euro 2021 masa match Portugal vs Perancis semalam. Dah macam takde apa-apa dah. Diorang ni tak takut Covid ke??

Setelah saya buat research dan google sikit info Covid di Eropah, ada beberapa kesimpulan boleh dibuat :

- Negara2 sebelah Eropah dan Amerika ni negara yang mengeluarkan vaksin. Diorang dah mula cucuk vaksin tahun lepas lagi (2020) berbanding Malaysia yang lewat beberapa bulan lepas tu.

- Banyak tempat di Eropah dan Amerika dah capai imuniti kelompok. Slow-slow mereka dah kembali ke kehidupan normal.

- Dah jemu dan bosan dengan situasi Covid.

- Dah tahu cara handle kes Covid kalau ada jangkitan.

- Tapi...yang pasti diorang ni memang jenis suka kehidupan bebas pun...😂 

Dari segi imuniti kelompok tu, harap negara kita pun boleh capai secepat mungkin macam mereka juga.

Kalau cek di website Worldometer, graf Covid 19 di seluruh dunia memang tunjuk penurunan. 



Turun dan terus turun la Covid oiiii.

Alhamdulillah asbab vaksin kita akan dapat kembali ke kehidupan dulu.

Dapat berkumpul, balik kampung, bercuti, travel dll.

Moga diberi kesembuhan kepada mereka yang kena jangkitan....

Terus pulih,Malaysia. Jom vaksin.

#vaksinselamat #kitajagakita #kitausaha
Covid 19 di Eropah makin pulih ke? Covid 19 di Eropah makin pulih ke? Reviewed by cikguzim on 24.6.21 Rating: 5

6 ulasan:

  1. Tulah, haraplah segera hilang covid ni

    BalasPadam
  2. Negara-negara maju, kesedaran diorang bab vaksin memang tinggi. Plus diorang belajar daripada kesilapan.

    Rakyat sana nak cepat-cepat keluar rumah, hidup normal macam biasa. Tapi segelintir rakyat negara kita lebih selesa tinggal dalam rumah. Tak nak ambil vaksin.

    BalasPadam
  3. semoga cepat cepat capai imunisasi kelompok

    BalasPadam
  4. Semoga Malaysia dapat cepat capai herd immunity :) Stay safe!

    BalasPadam
  5. Tengok stadium penuh rasa jeles plak kita dok pkp tak habis-habis. Saya sokong Spain

    BalasPadam
  6. Kalau tgk graf mcm ada prnutunan tapi krna masih jaga sop jgn lepa

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.