Apabila Covid 19 Malaysia atasi China

Selama beberapa hari lepas Covid di Malaysia dah pun melepasi 100k angka. Dah jauh mengatasi negara asal kelahiran Covid di China.

Populasi Malaysia 30 juta lebih, populasi di China dekat 1 bilion. Jauh benar jurang peratusan jangkitan tu!

Tapi perasan tak waktu covid muncul di China nampak macam teruk sangat situasi di Wuhan tu, sunyi sepi, orang bergelimpangan terbiar tepi jalan dll.

Macam apa yang dipapar tu macam berlebihan pula dari situasi sebenar. Data dari China...hmmm.

Kes Covid 19 Malaysia melepasi 100k. Setakat Disember ni kes harian sentiasa 4 angka.

Tengok orang dalam waktu PkP ni macam takde PKP. Mall dan kedai-kedai makan even kat zon merah pun penuh dengan orang.

Walaupun kerajaan dah bagi rentas negeri tapi kita kena la bertanggungjawab jaga diri sendiri dengan orang lain.

Panduan bila ada orang dari zon merah berkunjung ke rumah anda. Sumber : Public Health

Pray for Malaysia...ameen.
 

Apabila Covid 19 Malaysia atasi China Apabila Covid 19 Malaysia atasi China Reviewed by cikguzim on 29.12.20 Rating: 5

4 ulasan:

  1. sejak pkpb ni kadang tgk orang macam dah lupa amalkan sop, ada yang still lagi ikut tapi kadang ada jenis amik mudah...
    akak lama dah tak ke mall, kalau beli brg dapur pun suami je yang beli... keluar makan kt luar pun time balik kerja tu singgahla makan kat luar itupun kedai dekat2 rumah je...

    BalasPadam
  2. masa mula2 dulu, aku rasa kes covid kat malaysia takkan lepas 1k.. tgk skrg dan lepas 100k plak..

    BalasPadam
  3. Kita jaga kita
    supaya tak mejadi mangsa.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.