Bahaya selalu guna earphone

Anda suka dengar lagu guna earphone? Saya pun suka sebab memang lagi sedap soundnya tapi jarang je guna.

Tapi memang tak bagus sebenarnya kalau selalu pakai earphone ni terlalu lama, berpinar dan berdengung telinga jadinya.

Jom dengar nasihat di bawah ini.

Penggunaan earphone atau headphone yang terlalu lama boleh merosakkan deria pendengaran anda. 


Kesannya berlaku secara perlahan-lahan, tidak menyakitkan tetapi kekal.

Sumber : KKM

Fuhh takut juga kan, nanti dah tua lama-lama terjejas pendengaran. Atuk nenek kita dulu mana ada pakai earphone pun ada yang alami masalah pendengaran. Kalau kita ni yang selalu pakai? Haa

Bahaya selalu guna earphone Bahaya selalu guna earphone Reviewed by cikguzim on 5.10.20 Rating: 5

8 ulasan:

  1. dulu-dulu masa zaman kat u suka lah dengar lagu di walkman dengan earphone, dah tua ni idoklah... kat opis kalau nk dengar radio memang buka di pc terus... duduk bilik sorang2 ni sunyi kalau takde radio...

    BalasPadam
  2. Zaman belajar dulu suka pakai earphone sbb tak nak ganggu kawan. Lepas tu dah tak sentuh lagi benda tu.

    BalasPadam
  3. dulu zaman ramaj suka dengar kuat2, sekarang kalau dengar kuat2 guna earphone, rasa nak muntah

    BalasPadam
  4. terima kasih atas informasi cikgu

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum cikgu. uish, seram pulak nk pakai. Kena berpada-pada aje lah. tak pakai pun susah jugak, kdg2 berada di khalayak, org call, tak boleh nak dengar.

    BalasPadam
  6. Sangat jarang dan kurang guna.Rasa tidak begitu selesa.

    BalasPadam
  7. uii kena kurang-kurangkan dah sekarang...

    BalasPadam
  8. allahu, maybe saya pun dah terkena kesan kot.
    slowly saya ada hearing problem.
    tapi mmg dulu suka pakai earphone layan drama.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.