Cara delete sepenuhnya gambar dalam smartphone

Benda macam ni semua wajib tahu. Bila phone rosak dan hantar dekat kedai, risiko bila orang lain boleh cari balik file dalam phone kita tu gambar-gambar privacy, selfie selpot korang. Ini antara cara nak delete atau padam sepenuhnya gambar, video atau file dalam handphone sampai tak boleh recover lagi.

Walaupun kita dah HARD FORMAT, masih ada cara untuk recover balik file tersebut. Bahaya orang lain boleh salah guna data peribadi kita.

Padamlah semua kenangan yang pahit dalam hp itu. Sumber gambar : Google

Tapi biasanya bila dapat retrieve balik pun kualiti dah tak sama. Size dah mengecil. Kalau mcm tu, bukan sekadar path, gambar asal dah delete mungkin yang tinggal hanya gambar thumbnail tu. Yela, kadang space (ROM) penuh kita delete certain gambar dan video baru ada balik space tu. Kalau gambar saiz asal tak betul2 hilang dari phone, mcm mana boleh cukup space pulak lepas delete kan.

Gambar delete akan hilang sepenuhnya 3 cara:

1. Install ccleaner & tekan running.
2. Wipe factory reset
3. 30-60 hari ikut setting telefon auto remove smua history yang dah deleted.
4. Jgn lupa tgok cloud juga kadang ramai yg tak perasan photo pergi auto clouding jika click delete.

Format juga memory card 2 kali atau lebih supaya file yg deleted (tetapi masih ada data dlm memory) tidak boleh dibaca lagi dengan software apa pun. 

Selamat mencuba.

Cara ni pun boleh terpakai untuk laptop juga, pakai ccleaner tadi. Kalau pakai ssd jadi lebih selamat sebab hanya perlu write skali saja. Kalau hdisk biasa kena write berkali-kali.

Tips nak lebih selamat, kalau terdesak duit sekalipun, jangan jual hp / pc kita sebab harga memang drop dan tak berbaloi kot.

Dan cara yang terbaik untuk buang phone yang dah rosak dan tak nak repair lagi adalah, hancurkan phone tu. Supaya orang tak boleh recover file kita.

2 ulasan:

  1. Selalu jual hp lama. Tp dah factory reset sblom tu. Tapi masih bimbang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dh reset factory kemudian dh bertawakal, insyaallah abam.

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.