10km run, fun run bukan marathon

Kalau anda pernah join larian fun run 5km, 10km. Kemudian update status kat fb atau share gambar di ig dengan mengatakan anda telah selesai larian marathon maka anda silap. Huhu ramai yang konfius kan antara lari jarak jauh dan marathon.

Istilah marathon hanya untuk yang berlari 42km sahaja. Kalau 21km pula half marathon. Larian fun run ni biasanya dalam 3km, 5km dan kadangkala 10km pun digelar fun run juga dimana ia larian yang sesuai untuk semua lapisan masyarakat, kanak2 orang dewasa lelaki dan wanita.

Ok ini pencerahan dia :

-Marathon : 42km
-Half marathon : 21km
-Ultra marathon : atas dari 43km sampai ratus2 km pun adoo (gilo huhu)
-Fun run : 3km, 5km, 10km

Dah nama dia pun fun kan? Walaupun nama dia hanya untuk fun tapi persediaan pun perlu. Kalau persediaan untuk marathon 42km lagi lah kaw2 dia punya persedian. Lari 5km pun mengah ya amat kalau tak bersedia. 


Teringat 1st time join fun run 10km tahun 2017 dulu, dengan bangga kata dah lari macam lari marathon.. hehehe salah info rupanya, kawan lain pun sama hahahah..

Sekarang tengah training macam mana nak habiskan larian 10km bawah 59 minit. Tak laju macam Eliud Kipchoge pun takpe asal puas hati.

Tapi kalau dah biasa lari marathon 42km, lari fun run ni macam lekat celah gigi je huhu. Selamat berlari.

#runhappy #funrun #runforfit #runforfun
10km run, fun run bukan marathon 10km run, fun run bukan marathon Reviewed by cikguzim on 25.11.19 Rating: 5

4 ulasan:

  1. saya tahu lari dari masalah je. Hehe. anyway, selamat berlari

    BalasPadam
  2. haaa... saya cuma mampu masuk fun run saja... tapi sebenarnya target cabutan bertuah... doakan saya bertuah ya cikgu

    BalasPadam
  3. Wah hebatnya cikguzim Kita. Ada tips Rupanya ye boleh usha ni

    BalasPadam
  4. Ada juga peserta fun run bawa anak kecil sambil lari atau jalan tolak stroller, semua nak join in the fun.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.