Awasi bacaan gula apabila minum minuman ini..

Minuman dalam tin dan dalam kotak memang terkenal dengan rasa manis yang tinggi. Kalau tak manis tak sedap. Bak kata saudara Kevin Zahri, makanan seperti cereal pun manis dan tak berkhasiat sebenarnya. Kalau makanan yang berkhasiat biasanya rasa tak sedap dan harganya akan lebih mahal disebabkan kandungan khasiatnya. Cuba lihat bacaan gula apabila minum minuman berikut. Ini cuma sebilangan....


Ini pun sedap tapi bacaan gula dia....aduhhh


Yang ini masih ok. Tapi dalam tahun ini 1 tin coke pun belum minum alhamdulillah.

Bila makan di kedai saya lebih suka order sky juice aka air kosong/suam

Terlalu tinggi sampai tak terbaca

Minuman seperti ini sesuai diminun oleh orang bersukan, kalau anda tak aktif elakkan


Sebenarnya banyak lagi. Semaklah bacaan gula anda sentiasa. Boleh beli alat untuk cek gula di farmasi atau paling mudah shopee je.

Sumber : Kredit dan terima kasih kepada FB anonymous (banyak sumber yang share)

4 ulasan:

  1. Takutnya sy. Abe kie guna stevia sbg ganti gula.

    BalasPadam
  2. saya sangat jarang minum air dalam tin atau kotak, cuma kadang bila teringin kita amikla 1... air dalam tin macam kopi, nescafe, milo atau minum berkarbonat memang jarang sangat-sangat, takut terlebih minum kene kencing manis lak... tp alhamdulillah buat masa ni bacaan gula dalam darah masih terkawal...

    BalasPadam
  3. dah lama tak minum coke semenjak ada org buat experiment guna coke utk basuh toilet hahhaha..

    tp kengkadang tu ada gak terbeli wonda coffee tu..bila2 teringin

    BalasPadam

Peringatan mesra: Saya amat menghargai komen anda namun komen yang ditinggalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan ilmiah dan berhemah. Yang indah itu bahasa dan tak rugi kongsi ilmu bersama.

Keep comments respectful and follow our community guideline.

Dikuasakan oleh Blogger.