Kenangan terkena penyakit HFMD. Tanda, simptom dan apa yang perlu dibuat jika terkena HFMD


Apa itu HFMD? Bermaksud hand foot mouth desease aka penyakit kaki tangan dan mulut. Biasa terkena pada kanak-kanak tapi tak ketinggalan juga kena pada orang dewasa termasuk la saya pada tahun 2015. Saya  buat entri ni sebab keluar memori kat fb. 

Memori seribu duka. Dapat mc 7 hari tak pergi sekolah.

Mula2 anak yang kena lepas tu berjangkit dekat bapanya pula hehe. Sampaikan bila saya pergi klinik doktor tu cakap macam ni ; "u memang bapa yang baik, u jaga anak kena hfmd sampai u pun sekali kena". Doktor ni memang pandai menceriakan hari orang yang sedang sakit. Hahahah.

Tangan saya dipenuhi bintik merah dimulai dengan demam.

Kaki, yang ni gambar permulaan. Lagi banyak selepas gambar ni....

Kini Hfmd masih lagi ditakuti kerana penyakit ni sangat mudah merebak. Sebagai bekas pesakit, cikguzim nak share sikit  tanda penyakit hfmd dan langkah yang perlu dibuat untuk rawatan hfmd:

- Tanda awal demam & sakit perut sampai cirit birit. Lepas demam keluar bintik merah pada tangan eloklah segera berjumpa doktor terutamanya bila ada orang disekeliling dah dijangkiti.

- Sakit ni tiada ubat, kalau ada org dari produk jenama S kata boleh bagi ubat, itu tak betul. Perlu rehat dan kuarantin di rumah. Seminggu baru hilang. Doktor hanya beri ubat sapu untuk legakan ulser.

- Kesan pada org dewasa lebih teruk, 2 hari susah saya nak tidur sebab di mulut penuh ulser.

- Hfmd boleh membawa maut? Ada kes, sebab ada kanak-kanak yang sampai tak selera makan berhari-hari sebab mulut penuh ulser. Tapi ini jarang berlaku.

-  Orang dewasa yang kena hfmd biasanya mempunyai imuniti yang lemah. Orang imuniti lemah ni biasanya mudah selsema.

- Balik dri tempat awam kena salin baju lain dan mandi. Virus boleh melekat pada baju dan seterusnya mudah berjangkit pada orang lain di rumah. Ambil langkah pencegahan.

- Awas org dewasa yg muka baby2 face mudah kena ni. Sebab ni penyakit baby 😣. Huhuh. (Yang ni gurau je)

Sekian info berkenaan penyakit hfmd dari saya. Pengalaman ni sangat berharga yang penting selalulah jaga kebersihan diri dan sekitar supaya kuman susah merebak. Hfmd juga adalah penyakit yang boleh berulang 2 kali, jadi take note ya.

Kenangan terkena penyakit HFMD. Tanda, simptom dan apa yang perlu dibuat jika terkena HFMD Kenangan terkena penyakit HFMD. Tanda, simptom dan apa yang perlu dibuat jika terkena HFMD Reviewed by cikguzim on 18.6.19 Rating: 5

12 ulasan:

  1. yaa shu pun pernah merasai situasi bila anak terkena HFMD ni, 3hari anak warded sebab demam panas tak surut, baru nak discaj bintik merah keluar, terus doc pindahkan ke wad kuarantin tambah lagi 4hari warded. haha nasib lah doc cepat detect, kalau dah balik rumah kesian anak sakit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila dah kena tu memang seminggu masih merah2 kan..biasanya kena rehat 2 minggu untuk sembuh sepenuhnya.

      Padam
  2. MOGA ALLAH JAUHI KITA PENYAKIT INI

    BalasPadam
  3. Perkongsian yang baik👍🏻. Biasanya saya dengar yang hfmd ni terjadi pada kanak-kanak. Jarang dengar kes dalam kalangan orang dewasa.

    BalasPadam
  4. bahaya penyakit ini kalau dibiarkan... saya tag cikgu ya..harapnya sudilah join =)

    https://at-tarmizi.blogspot.com/2019/06/segmen-kad-raya-2019-nanienacom.html

    BalasPadam
  5. jom tukar link (bloglist) kalau sudih beritahu ye di mana-mana comment www.oohsenyum.com

    BalasPadam
  6. Alahai paknye pul krna ye..prnah dgr Boleh jangkit pada org dewasa

    BalasPadam
  7. Kata orang dah kena sekali, tak kena lagi.

    BalasPadam
  8. uishhh tak sangka kenal dengan blogger bekas pesakit HFMD...ahahhaha...thanks cikguzim untuk info tu! boleh jadi sebagai langkah berjaga2

    BalasPadam
  9. nk tanya,boleh hilang ke parut merah ni?kalau blh mcm mna caranya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, ambil masa sikit...tak sampai setahun hilang

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.