Jalan shortcut dari Kelantan ke KL ikut Jalan Jeli



Terperangkap dalam jammed aka jem memang memenatkan tambah lagi ketika hari raya. Cikguzim nak kongsi jalan alternatif dari Kelantan ke KL. Cikguzim bukanlah pengguna jalan ni tapi boleh dijadikan rujukan untuk mereka yang cari jalan shortcut dari Kelantan ke KL. Diambil dari group wassap yang mana cikguzim rasa bermanfaat untuk dikongsi. Banyakkan bersabar ketika jalan jem. Berhati2 dijalanraya.


Hok mano nok naik kala lupor tu,jln jem molek tok bergerok,mano ada anok kecik gak sian la... Tambah2 kalu keto takdok aircond.... Cumo bakpo la doh tau kuala krai jem padat awak2 demo toksei gi jalan jeli... Padahal jalan jeli comey lagi dekat pada kot krai..... Gi la kot jeli sedaro2........ambo terpanggil disini nok royat jalan short cut elok jem sapa ko kala lupor.... Tolong share2 la kalu rasa info ni berguno gak.... Baca bowoh...... 

Cadangan Gi Jalan Jeli

Lepas sipe Guo Ipoh kusial dalam 3 4 kilometer ada sipe masuk LEGEH...awak demo masuk ikut situ.... Jalan tu akan sapa ke Sipe BANDAR JELI terus tanpa mengadap jem bukit bungo..... Lepas tu bandar jeli meme linang takdok ore... Awak demo ikut JELAWANG - GUO MUSE... 


Short cut seterusnyo untuk elok jem bdr RAUB - BENTONG....... Selepas RNR LIPIS roundabout BENTA tu masuk sipe kiri, halo ko JERANTUT.... Jln tu jgn gi jerantut jln tu ambik gi ko MEMPAGA.....dari mempaga tu terus tubik HIGHWAY KARAK... Maknanya bandar raub dan bentong tok masuk doh.... Lepas jem situ.. 

Short cut seterusnyo untuk elok jem di KARAK HIGHWAY..... Dari Mempaga tadi naik HIGHWAY KARAK dalam 3 kilometer UTRUN masuk BENTONG balik.... Sini berlawan arah hala ke kelate tak akan jem cumo kalu slow pon atas highway karak dlm 3 kilometer..... Lepas tu demo ikut jln lama BENTONG - KARAK situ akan sapa JANDA BAIK dan GENTING SEPOH.... Jgn turun higway pulok.... Sapa GETING SEPOH ambik jln GOMBOK LAMO..... Toksoh takut la sini takdok gaponyo.... Cumo mitok jgn laju pasal jln supo ular.... Tok jauh sedara dari GETING SEPOH ko GOMBOK SUNGAI PUSU JHEOA tu hanya ambik masa 20 minit jah.... Tu pon bowok 40 kilometer sejam..... 

Sapa GOMBOK jgn ikut MRR2 adik kakok situ jln tgh repair jem parok nok sapa ko bukit jalil..... Masuk ikut GREEN WOOD lopat naik DUKE HIGWAY..... Masuk bandar KL terus.... Situ adik kakok duduk alik mano PJ Ko, damansara ko, kepong ko, ipoh ko, seremban ko mana2 lah.... Bulih gi belako.... Sini jalan dah linang..... 

Kalu berguna share group2.... Kalu tok berguno abaikan.... Jln ni adik kakok dari KB - KL insyallah 7 8 jam bulih sapa tanpa jem tok payah ngadap 16 atau 17 jam jem...........

Kredit kepada : Grop wassap 

Jalan shortcut dari Kelantan ke KL ikut Jalan Jeli Jalan shortcut dari Kelantan ke KL ikut Jalan Jeli Reviewed by cikguzim on 9.6.19 Rating: 5

12 ulasan:

  1. Jalanraya dah mula sibuk ni Cikgu..kenderaan dah mula banyak..sangat menduga kesabaran.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy pun brtolak awal pagi jam 3.30 pagi..lalu di lpt masih lancar tapi kereta byk..slow dekat tol.

      Padam
  2. Tadi adik beradik balik dari Temerloh ke KL dah jemmm

    BalasPadam
  3. Mujurlah ambo kijo di kelate je.

    BalasPadam
  4. JLN ALTERNATIF MESTI DICARI UTK MNGELAKAN JEM TIKA HARI PERAYAAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, gunakan teknologi yg ada dan google sokmo jln baru

      Padam
  5. memang tak sanggup rasanya untuk meredah jammed

    satu perkara yang tidak praktikal dan membuamg masa

    BalasPadam
  6. serious penat bila hadap jem. sampai2 je longlai

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.