Pesta Benak Sri Aman - Jalan sambil tengok buaya ganas


Pesta Benak ni adalah event tahunan di Sri Aman Sarawak. Macam-macam aktiviti dibuat seperti pertandingan memasak, lumba perahu, pertandingan bina badan, nyanyian (ni mesti ada punya),  gerai-gerai jual macam-macam dan macam-macam lah lagi.


Antara gerai yang ada. Burger babi, ada berani? hahahah

Gerai jualan, macam-macam ada


Orang ramai standby nak tengok ombak benak

Termasuk la saya, macam tak pernah tengok je ombak sungai ni haha

Event utama dia adalah nak lihat ombak benak. Ombak ni unik sebab dalam dunia ni ada beberapa tempat je (kalau tak silap, malas nak google) sungai yang ada ombak. Siap ada yang main papan luncur lagi. Waktu ombak datang memang buaya pergi ke tepi, takde masa nak kacau orang

Buaya Sri Aman ni ganas-ganas wooo macam bujang senang. Ombak ni wujud sebagai permulaan air pasang di sungai Batang Lupar. Orang sini kata dulu-dulu ombak benak memang besar tapi sekarang dah kurang sebab hakisan tebing. Moh la try datang sekali tapi kalau nak datang, kena booking hotel awal kalau tidak memang fullhouse.

Ombak sedang menghampiri, apa lagi selfie la. lol

Main papan luncur atas ombak benak. Ombak tu datang sekali lalu jer. Pastu habis lah.

Antara daya tarikan Pesta Benak

Sempat jugak bergambo, pameran tentera

Benak view, cantik tempat ni joging best kat sini


Event ni memang dah lama dibuat, ni antara hiburan tahun mereka di Sri Aman. Iban, Melayu, Cina dll semua tinggal dengan harmoni. Seronok la jugak jalan di sini cuma kalau lihat gerai jualan tu macam sama je sepanjang jalan tak banyak pilihan makanan tak seperti di semenanjung.

Bersambung..........



Pesta Benak Sri Aman - Jalan sambil tengok buaya ganas Pesta Benak Sri Aman -  Jalan sambil tengok buaya ganas Reviewed by cikguzim on 12.4.17 Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.