Done 1st dose vaksin

Baru beberapa hari lepas pos pasal saya tanya mana vaksin. Tengok-tengok hari ini dah dapat panggilan on the spot ke pusat vaksin. Inilah rezeki namanya. Dah usaha, doa, dan berharap pasti ia akan datang juga.

Ni adalah gambar background yang menjadi idaman semua orang selepas vaksin betul tak? 🤣🤣

Suasana sekitar tempat vaksin dalam dewan

Ni dah lepas cucuk, kena duduk dulu 15 minit


Done 1st dose 7/6/2021 dan bakal cucuk dose ke-2 pada hujung bulan ni.

Vaksin yang saya dapat adalah jenis Pfizer, senang nak sebut panggil je nama Faizul.

Datang jam 3.00 petang. Mendaftar, isi borang, dan ambil nombor semua jam 3.30 dah cocok. Laju mereka buat kerja walaupun ramai orang. Kena rest 15 minit lepas cucuk untuk lihat ada tak kesan sampingan. Kul 4 petang balik, done tunggu dose ke 2 pulak.

Kesan sampingan selepas vaksin.

Setakat post ni ditulis iaitu 6 jam selepas disuntik, takde rasa pening, demam atau tak sedap badan. Cuma rasa lenguh dan panas pada tempat kena cucuk. Tak tahu kesan esok pula macam mana.

Dari bacaan saya, kesan sampingan vaksin pada setiap orang ni tak sama. Ada yang demam kuat, demam biasa, sakit-sakit badan, ada yang tak rasa apa-apa pun. Yang penting vaksin terbukti berkesan dan selamat.

Tengok negara UK memang dah berjaya program imunisasi mereka sebab dah ramai majoriti di vaksin.

Dah vaksin bukan bermakna 100% tak boleh kena covid, masih boleh cuma kesan jangkitan tu amat kurang. Kira macam kita pakai baju perisai, masih boleh kena tembak tapi tak cedera. Gituuu.

Vaksin ni juga berkesan dekat varian baru yang pelik-pelik tu.

So anda jangan ragu atau takut, pergilah vaksin sekarang.  

Terima kasih kerajaan Malaysia, vaksin percuma dan sangat selamat.

Takde harapan saya yang lain lepas ni iaitu nak dapat balik kampung dan pergi bercuti dalam kehidupan normal semula..

Aaamenn.. 



Done 1st dose vaksin Done 1st dose vaksin Reviewed by cikguzim on 7.6.21 Rating: 5

8 ulasan:

  1. Alhamdulillah, dah rasa yang dah terima vaksin ni. Kita masih lagi menunggu giliran

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah . Tahniah dah cucuk 1st dose.semoga sentiasa sihat

    BalasPadam
  3. Untung lah dapat awal. 😮

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah... dah vaksin

    BalasPadam
  5. Akhirnya sampai giliran Cikgu dapat vaksin.
    Semoga Cikgu sihat..

    BalasPadam
  6. Syukur. Tetap terus jaga diri cikgu sekeluarga.

    BalasPadam
  7. Tahniah cikguzim :)
    saya masih menggu giliran..

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.