Resepi Ayam Percik Kelantan

Saya memang minat menu ayam percik versi yang ni. Rupanya namanya adalah ayam percik versi Kelantan. Tahu makan je sebelum ni, nama tak tahu hee.

Dulu-dulu mak selalu masak menu macam ni walaupun bukan orang Kelantan. Haa jom la cuba..



Kredit kepada tuan punya gambar dan penulis. Share sini senang untuk rujukan sendiri.

RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN

BAHAN-BAHANNYA

3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)

BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM

3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus

CARA MEMBUATNYA

UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
.
UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.

UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan....

Sumber : FB

Sedap ni buat menu buka puasa. Nyummm
Selamat berpuasa.

Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. ini antara menu wajib akak masak di bulan puasa, pernah beli tapi kadang hampa bila ada yang isi tak masak, ada yang kuah tak sedap cair... buat sendiri puas makan

    BalasPadam
  2. Seingat saya, saya tak pernah makan ayam percik Kelantan.

    BalasPadam
  3. fevret ni ayam percik kelantan. harap ade la jual kat bazar ramadhan nnt

    BalasPadam