Nak bertukar ke dot com tapi.....

Assalamualaikum, bismillah...

Tiba-tiba terfikir, dulu pun ada terfikir, sekarang fikir lagi. Rasa macam nak beralih dan tukar ke domain dot com pula baru nampak profesional dan stailo, kan? Lama dah berniat tu tapi seru tu belum sampai lagi.


Bukan tak pernah guna dot com ni untuk blog, dulu-dulu pernah guna untuk blog lain juga. Harga pun ok tak sampai rm50 untuk setup (pernah menggunakan servis dari netkl, bagus servisnya).

Mungkin ada yang masih belum faham apa maksud domain, domain tu adalah alamat atau url web/blog kita. Ia berbeza dengan hosting. Hosting bermaksud tempat atau tapak sesuatu blog/web tu disimpan macam dalam rumah kita ada perabot-perabot  yang bermacam tu. Haa itulah hosting kita. (Kalau salah sila betulkan, ini penerangan secara ringkas saja)


Ada banyak manfaat bagi blog kita jika bertukar ke domain atau memiliki domain seperti .com, .my, .net dan sebagainya. 

Antaranya :

- Lebih mesra SEO atau di enjin pencarian. Lebih mudah untuk orang jumpa blog kita pada muka depan atau page pertama carian.

- Lebih singkat dan senang ingat. Stailo pun ye juga.

- Bagus untuk blog atau web perniagaan. Ini mengukuhkan lagi brand website atau blog.

Antara sebab saya berdolak dalik nak tukar ke domain dot com atas beberapa faktor :

- Blog ini bukan blog perniagaan 😁

- Guna platform domain .blogspot atau domain .wordpress juga masih boleh meningkatkan SEO kalau kena dengan cara keyword dan penulisan artikel. Blogspot dan wordpress ni milik google 😁 mestilah produk dia akan diutamakan.

- Perlu update setahun atau beberapa tahun sekali. Takut terlupa nak renew bayaran, link blog akan mati selagi tidak di renew. Ini perkara yang leceh bagi saya nak kena renew, dengan kehidupan yang agak busy ni.

Pernah terjadi pada salah 1 blog dulu lupa renew beberapa bulan dan link tak dapat dibuka, rank alexa jatuh teruk waktu tu. Terpaksa setting secara manual kepada blogspot semula.

- Selagi blogger masih wujud dan google masih wujud, blog guna domain blogspot/wordpress tetap masih wujud untuk tatapan dan kenangan akan datang selagi tidak di delete. Sebab tu tulis dan share benda baik2 je, kita dah takde nanti blog masih juga ada 🀲boleh jadi asbab pahala mengalir. 

So ada pro dan con juga kalau bertukar domain ni. 

Keinginan nak tukar tu tetap ada..

Hmm. Tengok la dulu.. πŸ˜πŸ˜‚

Nak bertukar ke dot com tapi..... Nak bertukar ke dot com tapi..... Reviewed by cikguzim on 24.2.21 Rating: 5

11 ulasan:

  1. PC pun ambil masa bertahun-tahun nak tukar. Alhamdulillah tahun ni PC tukar ke dot com. Baru beberapa hari tukar ke dot com.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah PC, satu langkah lagi ke hadapan dengan ada dot com sendiri .

      Padam
  2. Nice sharing, Cikguzim. Banyak faktor kita kena ambil kira kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, tpi lebih baik ada domain sendiri sebenarnya bg yg serius

      Padam
  3. Mmg byak faktor nak kena ambil kira juga..
    salah satu faktor sy tukar domain nak lebih serius dgn blog..
    I mean kalau nak dapat job menulis mostly mmg nak yg berdomain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sangat berbaloi kalau ada domain dot com sendiri ni, byk publisher akn cari untuk job menulis sebab mereka dapati kita memang serius berblog. Ini akan meningkatkan kepercayaan mereka.

      Padam
  4. Wak ngeblog suka2 aje
    Pakai blogspot sudah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pon mcm wak juga. sekadar suka2. jadilah guna blogspot ni...

      Padam
    2. guna blogspot insyallah akan kekal selagi blogger masih wujud..suka2 simpan utk kenangan akan dtg

      Padam
  5. Assalamualaikum Cikgu Azim.. Wahh nak bertukar ke dot com yer. Baguslah mcm tu sbb blog dah di branding ke dot com. Lagi masyukk la lepas ni yer :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm bang Khairul, belum lg setakat ni. masih dlm perancangan, kena main one two jus dulu 🀣

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.