Nilai harta gerakan Darul Arqam

Harta Darul Arqam sebelum diharamkan…

Sebelum Darul Arqam  diharamkan mereka  mempunyai asset/ harta tetap bernilai  lebih RM200 juta dalam bidang hartanah, kenderaan, kilang dan sebagainya.  Mereka memiliki 48 buah perkampungan di seluruh Malaysia dengan keluasan tanah 294 ekar yang nilainya berpuluh juta ringgit.  Di setiap perkampungan diwujudkan kawasan pertanian. Antara pertanian yang mereka usahakan ialah penanaman padi, tanaman kontan, tanaman belimbing, kolam ikan, ternakan ayam itik dan nuseri bunga.

Arqam juga mempunyai Pusat Latihan Pertanian di Batu Hampar Perak seluas 20 hektar. Mereka juga memiliki sawah padi seluas 20 ekar di Pulau Pinang, 30 ekar di Keningau dan 100 ekar di Ranau.  Arqam juga mempunyai  92 buah kenderaan pelbagai jenis termasuk sebuah bas eksekutif dua tingkat dan 10 buah mitsubisi Pajero pacuan 4 roda. Mereka  juga memiliki 33 buah bas ekspres dan 20 buah teksi di bandaraya Kuala Lumpur. 

Darul Arqam juga mempunyai 417 projek ekonomi di seluruh Malaysia antaranya  56 buah kilang perusahaan, 20 buah pasar mini, 52 kedai runcit, 36 kedai buku dan alat ibadah, 21 kedai jahitan, 12  buah bengkel motor dan 18 buah restoran.   

Dalam bidang penerbitan Arqam sudah punya 13 akhbar dan majalah dan 61 buah buku tulisan Ustaz Ashaari.  Ketika itu kesemua penerbitan arqam menjadi rebutan. Majalah al Mukminah contohnya jualannya mencapai 120,000 naskhah sebulan. Kesemua akhbar dan majalah arqam dijual lebih 500,000 naskhah setiap bulan sebelum lesen penerbitan mereka dibatalkan. 

Mereka juga mempunyai  10 buah poliklinik tidak termasuk klinik-klinik kecil disetiap perkampungan,  257 buah sekolah di seluruh Malaysia dan 11 buah di luar Negara iaitu  4 di Indonesia, 2 di Thailand, 2 di Singapura, 2 di Pakistan dan 1 di Australia.  Bilangan pelajar seramai 9,541 orang dan guru 696 orang. arqam juga menghantar 320 orang pelajar keluar Negara.    Ketika itu Arqam juga sedang membina universitinya sendiri di Pekan baru Indonesia.

Beberapa keping gambar kenangan berkenaan gerakan Darul Arqam :

Baca : Gerakan al-Arqam di Malaysia

Sumber : Abdul Latip

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. sekarang ada al ikhwan yang mempunyai pelbagai jenis perniagaan dan jenama sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq info tak pernah dgr al ikhwan...mesti support produk muslim jika yg patuh syariah...

      Padam