Cara cuci aircond & tingkatkan airflow aircond

Cuaca memang panas sekarang ni, aircond dah 6 bulan tak servis. Rasa sejuk tu masih ok cuma rasa airflow atau angin aircond tu dah kurang kuat.

Kebetulan hari ini cuti peristiwa jom la buat apa yang patut. 

So hari ni nak buat servis sendiri aircond dengan mencuci bahagian filter aircond. Caranya mudah je, boleh tengok pada video tutorial cara cuci aircond sendiri bahagian bawah sekali nanti.

Kalau panggil orang servis aircond harganya biasa rm50. Nanti la kita buat full servis, yang ni tutorial untuk servis aircond indoor unit sahaja.


Mula-mula buka bahagian aircond tu. Tarik kedua bahagian tepi aircond tu supaya dapat buka kelopak aircond.

Keluarkan filter aircond untuk dibersihkan


Nampak tak punya la berdebu filter aircond tu. Boleh cuci dengan berus dan air.

Boleh juga baca info ini : Tips jimatkan penggunaan aircond

Lepas buka filter tadi boleh cuci juga bahagian bergigi aircond. Hati2 sebab bahagian ni ada besi2 nipis dan mudah bengkok. Sapu dengan cermat untuk buang debu2 yang banyak tu.


Ini filter yang diberus dan dicuci dengan air tadi. Keringkan lepas tu boleh pasang semula.


Pasang semula filter macam mula2 tadi. Kalau tak ingat boleh tengok video tutorial lengkap di bawah ye.


Dah pasang dengan betul, tutup bahagian kelopak aircond dan cuba on suis dan buka aircond semula. Airflow akan terasa lebih kuat.


Yess dah siapp.


Angin terasa lebih kuat sebab debu2 yang tersimpan selama 6 bulan dah dicuci. Mudah je kan? Selamat mencuba, boleh tengok video lengkap cara cuci filter aircond di bawah ni : 


Selamat berhujung minggu 😁
Cara cuci aircond & tingkatkan airflow aircond Cara cuci aircond & tingkatkan airflow aircond Reviewed by cikguzim on 30.10.20 Rating: 5

6 ulasan:

  1. Hehe nice.. biasa ayah cik tk ada juga bersihkan filter aircond macam ni..

    BalasPadam
  2. terima kasih cikgu atas informasi dan tips

    BalasPadam
  3. Jimat sikit la klu tahu benda2 ni semua..kan.

    BalasPadam
  4. Mama x tau pasal ni tapi.qyah syafi tau la haha

    BalasPadam
  5. Terima kasih berkongsi ilmu. Kekadang newbie kena ada yang ada kepakaran kan. takut rosak hehe

    BalasPadam
  6. Saya pun, husband cuci sendiri je. Lepas buang habuk pada filter tu memang sejuk terus. Pasang 27 pun sejuk kemain. Pernah sekali air menitik tetiba, check punya check ada air bertakung. Lepas tu ada lendiran terapung. Rupanya kena cuci juga bahagian saluran air keluar tu kalau dah lama tak servis. Tak pasal kena extra cuci. Cara cuci dan buka semua banyak tengok dengan youtube. Dah banyak kali buat kira yakin sikit lah. Jimat duit tak perlu upah orang cuci.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.