Bila teringin nak makan jeruk asam boi
Disebabkan tak sabar punya pasal terus rasa nak buat jeruk. So saya guna buah kedondong sebagai ganti pun jadi.
So inilah dia cara buat jeruk buah kedondong asam boi. Jeruk asam boi ni senang sikit nak buat sebab tak perlu bancuh2 atau masak2 air.
Bahan nak buat jeruk kedondong asam boi ni simple je. Bahan2nya :
1. Buah kedondong 1 ke 2 kg.
2. Asam boi yang masam. Elakkan guna asam yang rasa manis.
3. Cili secukup rasa. Tak guna cili pun takpe.
4. Beberapa sudu gula.
Tak perlu guna garam sebab dalam asam boi dah ada garam.
Caranya :
- Potong semua kedondong muda tadi tanpa perlu buang kulitnya. Lenguh tangan nk kupas satu persatu kulit dia!
- Campur je semua bahan tadi yang dah dipotong
- Simpan dalam peti selama 2 hari.
- Siap!
Boleh tengok video tutorial buat jeruk kedondong asam boi di bawah ni. Simple jer 👇
Jom lah cuba, nanti bila mangga dah berbuah kita guna buah mangga buat banyak2 sampai penuh peti sejuk tu ye hehe.
Catat Ulasan
10 Ulasan
buat sendiri lebih banyak kan :)
BalasPadamLebih puas hati 😁
PadamWak buat guna isi rambutan
BalasPadamPun sedap
Wah bunyi mcm sedap juga tu
Padamterliurnya tgk ...sedap ini. suami un suka sangat asam2 gini . un kurang minat.
BalasPadamJomla buat 1 bekas..mesti suami tambah syg hehe
PadamPuas hati ni sebab semua bahan anggarannya boleh ikut selera sendiri.Mana nak lebihkan..mana nak kurangkan.
BalasPadamBetul boleh buat byk stok hehe
Padamjeruk kedondong sedap.
BalasPadamPastinya 😁
Padam