Bahaya tidur dalam kereta buka aircond

TIDUR PASANG AIRCOND DALAM KERETA AMAT BAHAYA - INI SEBABNYA KENAPA

(1) Bila buka aircond dan tutup tingkap masa kereta tidak bergerak, oksigen akan berlegar-legar di dalam kereta


(2) Oksigen tersebut akan semakin berkurang apabila kita bernafas. Makin lama kereta berhenti, makin kurang oksigen. Kita guna oksigen untuk bernafas. Selepas tu kita hembuskan karbon dioksida.

(3) Bila paras oksigen dah berkurangan ke 16% sahaja dan apabila paras karbon dioksida dalam kereta semakin meningkat kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, tak bangun & tak keluar dari kereta, maka kita akan collapse atau tidak sedarkan diri.

(4) Paras oksigen makin berkurangan kerana, semasa tak sedarkan diri tu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah tak dapat dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dapat berfungsi, seterusnya menyebabkan kematian.

(5) Kalau kereta bergerak ok je kerana semasa kereta bergerak, oksigen akan masuk ke dalam kereta melalui enjin bukan hanya oksigen yag sama circulate macam tadi

(6) Jika nak rehat macam tu memang boleh tapi kena buka tingkap sedikit juga supaya oksigen masuk. Jika anda tidur lama di dalam kereta sebelum tidur pastikan buka sedikit tingkap. Jika tidak anda berisiko untuk maut di dalam kereta semasa sedang tidur.

(7) Ketika jalan sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yang masuk ke dalam kereta adalah kurang. Itu adalah tanda yang kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika tu. Kalau cuaca panas, tak salah buka aircond & buka tingkap sikit

(8) Karbon monoksida dari ekzos bukanlah penyebab kematian kerana karbon monoksida dari kenderaan adalah selamat dihidu & dilepaskan oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Untuk menyebabkan kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yang kenderaan lepaskan

Passlah info ni pada famili dan kawan-kawan walau apa cara sekalipun. Mana tau boleh menyelamatkan 1 nyawa.


Sumber : Gas Malaysia
Bahaya tidur dalam kereta buka aircond Bahaya tidur dalam kereta buka aircond Reviewed by cikguzim on 18.9.20 Rating: 5

6 ulasan:

  1. harapnya lepasni takde kejadian macam 4 sekawan yang lemas di dalam kereta lagi... sangatlah bahaya

    BalasPadam
  2. semoga keluarga kita dijauhkan
    perkara sebegini
    perlu berhati-hati...

    BalasPadam
  3. semoga kita semua lebih berhati-hati..

    BalasPadam
  4. semoga kes sebegitu tidak berulang lagi...sedih :(

    BalasPadam
  5. terima kasih cikgu atas perkongsian

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.