KKM Malaysia bertaraf dunia dalam menangani Covid19

Berbanggalah. Bukan sesuatu yang mudah menguruskan satu pandemik yang merosakkan ekosistem sosial dan ekonomi seluruh dunia. Tetapi kita hampir berjaya..


1. Kita berjaya melaksanakan 47,723 pengujian setakat 3 April 2020 atau 1,452 ujian bagi setiap sejuta penduduk. Kadar ini lebih baik berbanding Amerika Syarikat yang hanya melaksanakan 409 ujian per juta dan Jepun (312 per juta). Ia juga jauh meninggalkan negara serantau seperti Indonesia (28 per juta) dan Filipina (48 per juta)

2. Kita adalah antara negara yang paling berpotensi mengadakan ujian besar-besaran dengan anggaran 16000 ujian akan dapat dilakukan setiap hari pada bulan ini. Kerjasama KPT dan MOSTI menyediakan 10 makmal diagnostik tambahan pula akan membolehkan tambahn 1400 ujian dilaksanakan sehari kepada seluruh rakyat.

Ya. KKM tidak bekerja seorang diri

3. Kita adalah antara negara terawal mengadakan lockdown secara bertahap bagi memastikan moral rakyat boleh menyerap tekanan secara natural. Penggunaan tentera walaupun dikecam dari dalam akhirnya menunjukkan hasil apabila kita menjadi antara negara yang berjaya 'flatten the curve' sehingga Singapura pun akhirnya terpaksa melakukan perkara yang sama.

4. Kita adalah antara negara yang berjaya menyediakan ratusan pusat kuarantin termasuk mengubahsuai MAEPS Serdang sebagai pusat rawatan dan kuarantin terbesar negara hanya dalam tempoh 4 hari

5. Kita adalah antara negara yang mempunyai kadar kesembuhan Covid-19 yang tinggi di dunia. Setakat semalam, 24.8% kes positif telah pun pulih dan dibenarkan keluar. Peratusan ini adalah lebih tinggi daripada kadar global (20.8%) serta negara-negara maju seperti Perancis (21.65%), AS (4.43%), Kanada (17.66%), Israel (5.42%) dan Australia (10.7%)

6. Paling utama, kita adalah negara yang fokus dan tidak terganggu dengan politik dalaman. Antara punca New York menjadi negeri pertama di dunia mencatatkan lebih 100 ribu kes positif semalam adalah kerana Gabenornya Andrew Cuomo (Demokrat) tak berhenti-henti berpolitik dengan Trump (Republican).

Apa sahaja kekurangan sama ada isu Doraemon, Isteri Membebel dan akronim MEWA ditamatkan sama ada dengan permohonan maaf atau penarikan semula. Semuanya supaya kita semua boleh fokus kepada krisis yang lebih utama.

Ya. Ini bukan kerajaan yang saya undi. Ini juga bukan kerajaan yang anda undi

Tapi apa yang sedang terjadi, membuktikan mereka adalah kerajaan yang kita perlukan hari ini

#KitaAkanMenang

---
Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Bukit Tunggal Kuala Terengganu

Cikguzim : Waktu covid19 mula dikesan awal di Malaysia dulu pun saya dh mula risau sebab memang selalu guna flight untuk balik kampung dan kerajaan waktu tu sepatutnya ketatkan lagi kemasukan pelancong2 dan tidak membenarkan aktiviti2 perhimpunan seperti kluster besar yg pernah terjadi sekarang ini. Moga Allah bawa pergi virus ini...

Catat Ulasan

6 Ulasan

 1. bangga mnejadi rakyat Malaysia:) alhamdulillah..

  BalasPadam
 2. Syukur sangat-sangat..moga apa sahaja usaha dan kerjasama Allah permudahkan.

  BalasPadam
 3. Semoga rantaian penyebaran covid 19 dapat disekat

  BalasPadam
 4. Tahniah Kerajaan PN.
  Malaysia Boleh!

  BalasPadam
 5. kita tak amek port sangat isu doraemon, isu tiktok kpt etc tu...kata tak nak politik kan? so abaikan aje benda2 tu...fokus saja ke flatten the curve..

  BalasPadam