Pakai topeng muka boleh halang virus ke?

Virologist sebenarnya ragu-ragu mengenai keberkesanannya terhadap virus-virus di udara namun terdapat beberapa bukti yang mencadangkan topeng boleh mengatasi penghantaran kuman dari tangan ke mulut.

Topeng-topeng pembedahan pertama kali diperkenalkan ke hospital-hospital di akhir abad ke-18 tetapi mereka tidak membuat peralihan untuk kegunaan awam sehingga berlakunya wabak selsema Sepanyol pada tahun 1919 yang membunuh lebih 50 juta orang.

Ini topeng Kane WWE punya, langsung tak boleh pakai untuk halang kuman. Sekadar hiasan....

Dr David Carrington dari St George, University of London, memberitahu media bahawa rutin memakai topeng pembedahan bagi orang awam adalah perlindungan yang tidak efektif mengatasi bakteria atau virus yang dibawa di udara.

Namun ia mampu membantu mengurangkan risiko mengatasi virus melalui ‘percikan’ dari bersin atau batuk dan memberikan perlindungan terhadap penghantaran dari mulut ke mulut.

Ini baru betul topeng muka yang kita guna sebagai usaha untuk halang virus, kuman, jerebu dan habuk.

Kajian dari New South Wales pada 2016 mendedahkan orang ramai menyentuh muka mereka 23 kali pada setiap jam.

Profesor virologi molekular di Univercity of Nottingham , Jonathan Ball, berkata dalam satu kajian yang dikawal dengan baik dalam suasana hospital, topeng muka adalah baik untuk mencegah jangkitan influenza sebagai respirator buatan.

Cara terbaik untuk mengelak daripada virus seperti selsema adalah dengan selalu membasuh tangan dengan sabun dan air suam, elakkan dari menyentuh mata dan hidung serta mengekalkan gaya hidup sihat.

Sumber: BBC News

Tapi topeng muka ada pelbagai warna. Ketika jerebu, selsema, sakit dsbnya kita nak pakai putih atau biru di luar? BACA INFONYA DI SINI

Dan ini pula ambar cara pakai topeng muka dengan betul. Yang penting pakai dengan kemas.Selepas pakai topeng, sila buang dan cucilah tangan. Moga membantu. Benda bagus kita viral dan sebarkan.

Catat Ulasan

6 Ulasan

 1. Pencegahan lebih baik daripada perawatan.

  BalasPadam
 2. betul tu, cuba mencegah lebih baik dari merawat kan

  BalasPadam
 3. inshaAllah kita berusaha untuk keselamatan diri dan orang sekeliling :)

  BalasPadam
 4. Pakai topeng ni antara salah satu daripada beberapa usaha mencegah.Cegahlah.

  BalasPadam
 5. Semoga rakyat Msia dilindungi dari wabak ini.

  BalasPadam
 6. Apapun try jauhkan dari Tempat awam

  BalasPadam