Seperti Virus Nipah, Coranavirus berpunca dari haiwan seperti kelawar atau ular

Masih ingatkah anda virus nipah yang menyerang utara kemudian ke selatan kampung Sungai Nipah di Perak pada tahun 1999?virus ini telah membunuh 48 orang yang berada di kawasan tersebut, sehingga sekarang penawarnya masih belum ditemui.

Virus Nipah yang pernah melanda negara tahun 1998 dahulu

Pada mulanya virus ini dikatakan dibawa oleh nyamuk yang telah menghisap darah babi dan kemudian menghisap pula darah manusia.pindahan virus ini belaku dengan cara yang demikian. Adakah dakwaan tersebut benar? Dr Paul Chua antara orang yang mengkaji penularan virus tersebut mendapati bukanlah Japanese encephalitis ataupun ringkasnya JE berada dalam sel tersebut tetapi ada sesuatu virus yang ditemui dalam sampel darah manusia yang dijangkiti dan lebih merunsingkan beliau ketika itu. Peralatan di Malaysia yang tidak lengkap memaksa Dr Chua meminta bantuan CDC iaitu salah satu pusat pakar mengenai virus selesema yang terletak di Atlanta bagi mengkaji wabak ini. Disebabkan penghantaran sampel yang tidak dapat dilakukan melalui mel udara Dr Chua sendiri telah membawa sampel tersebut ke CDC.

Di CDC Atlanta pengkajian mula dibuat, dengan melakukan imbasan mereka mendapati satu virus yang sama dengan virus yang menyerang kuda dikenali sebagai ’’ Paramyxoviridae atau ‘hendra’ . Nama ‘hendra’ tersebut diambil sempena nama salah sebuah kampung yang terkena virus tersebut. Virus hendra telah menyebabkan banyak kematian di Australia tahun 1994. Manakala wabak yang menyerang Sungai Nipah digelar virus nipah juga disebabkan nama kampung tersebut.

Image result for virus nipah

'Hingus dan air liur babi adalah punca jangkitan?

Beralih pula dengan keadaan Malaysia pada ketika itu, kerajaan Malaysia mula memusnahkan kandang-kandang babi yang terdapat di Sungai Nipah, pengusaha-pengusaha kandang babi mengalami kerugian ribuan ringgit. Seorang pengusaha babi bertarung dengan maut kerana diserang virus tersebut. Pengusaha tersebut yang pada mulanya menyangka menyapu racun serangga di badan ketika memberi makanan kepada babi boleh mengelakkan jangkitan nyata sekali meleset. Dia dijangkiti kuman kerana kerap bertemu dengan haiwan tersebut.

Nyamuk bukanlah reservoir bagi wabak ini. Jika nyamuk bukan reservoir bagi wabak ini apakah perantaraan lain yang menyebabkan berlakunya virus ini?bagaimana virus yang bermula dari utara boleh pergi ke selatan negeri Perak tersebut dalam masa yang singkat?dalam kes hendra dahulu para saintis buntu memikirkan bagaimana virus tersebut boleh tersebar dari Hendra ke Brisbane sejauh 800 kilometer? setelah mengkaji akhirnya mereka mengesyaki kelawar adalah reservoir dan mengambil keputusan untuk mengambil sampel darah kelawar, keputusan yang mereka dapati sah kelawar mempunyai virus tersebut.

Beberapa saintis datang ke Malaysia bagi mengkaji lebih lanjut keadaan virus nipah yang menyerang ketika itu, mereka mengambil sampel darah babi dan turut mengambil sampel kelawar. Pengesahan yang mereka dapati kelawarlah yang membawa virus tersebut dan memindahkannya kepada babi, persoalannya bagaimana pindahan tersebut dilakukan??Kelawar seekor haiwan yang suka terhadap buah-buahan, kebanyakan pengusaha membuat 2 perniagaan pertama berniaga babi dan kedua berniaga buah-buahan, pokok tersebut ditanam di tepi kandang babi apabila kelawar makan buah tersebut secara tidak lansung lebihan sisa akan termasuk di dalam kandang dan dimakan oleh babi, terdapat sisa buah-buahan yang menjadi bukti mengandungi virus nipah.

Persoalan ini belum berakhir, di Sungai Nipah tiada kelawar, bagaimana pula virus boleh tersebar?hampir buntu saintis dengan punca kejadian tiba-tiba muncul seorang wanita menceritakan sesuatu yang tidak dijangka,wanita tersebut berasal dari utara Perak,mengikut ceritanya suami dan anaknya yang paling awal mati akibat diserang wabak tersebut,oleh kerana sayang akan perniagaan,suaminya sempat berpesan kepada isterinya supaya meneruskan perniagaan tersebut, wanita tersebut sedar akan bahayanya keadaan babi yang dipelihara,serta merta dia mengambil keputusan menjual semua babi yang ada dengan harga yang murah, dan dia berjaya menjual semua babinya di seluruh Malaysia. Begitulah kisahnya dengan Kampung Sungai Nipah yang turut membeli haiwan dari wanita tersebut.


Habis cerita mengenai ‘virus nipah’ atau nama sebenarnya ’ Paramyxoviridae’. Kini muncul lagi ‘superflu’ ,(Coranavirus) dan sebagainya,yang bermutasi menjadi lebih hebat juga berkait dengan haiwan ini. Kemodenan membuatkan virus ini lebih cepat tersebar.

Sumber artikel : fb

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. seramnya lahai... baru je lepas kes influenza A menyerang ini coronavirus yang lagi berbahaya... akak tengok jugak di wuhan mereka ada pasar yang menjual haiwan eksotik dan memang banyak restoren makanan eksotik... jadi mungkin itu antara punca... yelah entah haiwan apa la yang mereka makan, sampai jadi bahaya macamtu

    moga kita semua terhindar dari terkena coronavirus tu

    BalasPadam
  2. Allahu. sungguh jadi takut dengan ujian ini T_T

    BalasPadam