Bahaya simpan ais bersama bahan mentah



“STOP Pencemaran Silang!”

Ais tak boleh disimpan bercampur dengan bahan mentah dalam freezer di premis makanan

Kenapa?

Kita tahu, ais ni ready to eat dan tiada proses memasak untuk membunuh bakteria. Bahan mentah seperti ayam, daging tu semua mengandungi bakteria!


Bila kita simpan ais dengan bahan mentah dalam freezer yang sama, #pencemaransilang akan berlaku. Ais dah tak selamat! Ianya boleh menyebabkan keracunan makanan tau!

So, say NO❌ kepada pencemaran silang. Tingkatkan kesedaran, elakkan keracunan makanan🚫

Rujukan: Peraturan 25(4)(a) Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009 menyatakan penyimpanan sejuk yang berasingan bagi bahan makanan mentah dan makanan yang diproses disediakan secukupnya

#mfsmaubilang #keracunanmakanan #lihathidurasa #ppkm2009 #foodsafety #labuanhealthyisland #BeSSBerkualiti #labuan

Kredit: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan WP Labuan

Bahaya simpan ais bersama bahan mentah Bahaya simpan ais bersama bahan mentah Reviewed by cikguzim on 12.2.19 Rating: 5

6 ulasan:

  1. ini selalu mak-mak buat kan....

    BalasPadam
  2. kalau teringin nk beli ais selalu beli kat kedai yang dia ada simpan ice cube dalam 1 peti yang hanya untuk ice je, pernah jugak jumpa kedai yang letak sekali, bau pun jadi tak best

    BalasPadam
  3. nice sharing , baru tau . Even family saya pun selalu buat macam nie .

    BalasPadam
  4. Fiza pun baru tahu benda ni. Nice sharing. Lepas ni tak nak buat dah.

    BalasPadam
  5. tak sangka kata tak boleh buat macam ni :(

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.