Anwar Ibrahim Perdana Menteri Malaysia ke 10

PM 10 Malaysia.

Dia dinamakan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10. Tahniah. 

Dia dianugerah Allah kerajaan dan kuasa memerintah manusia di bumi Malaysia Segala itu hakikatnya kurnian daripada Allah jua. Firman Allah maksudnya.

“Katakanlah (wahai Muhammad): ‘Wahai Tuhan yang mempunyai kerajaan! Engkaulah yang memberikan kerajaan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kerajaan daripada sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah juga yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkau sahajalah adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.” (Surah Ali ‘Imran: 26)

Dia akan memimpin. Dia akan memilih pembantunya di kalangan orang berkeahlian. Demikian sifat kedudukan pemimpin itu.

“Apabila Allah menghendaki kebaikan bagi seseorang raja atau pemimpin itu, nescaya dijadikan baginya pembantu (menteri atau penasihat) yang benar dan ikhlas. Jika pemimpin itu lupa atau leka, nescaya diberikan peringatan, jika pemimpin itu mengingati, nescaya akan diberikan pertolongan kepadanya. Sebaliknya jika Allah menghendaki selain daripadanya (keburukan) kepada pemimpin itu, nescaya dijadikan baginya pembantu yang jahat. Jika pemimpin itu lupa dan lalai, nescaya tidak diberikan peringatan, dan jika dia mengingati, nescaya tidak akan diberikan pertolongan kepadanya.” (Riwayat Abu Dawud 2932)

Dato' Seri Anwar bin Ibrahim. 

Selamat bertugas.

Kita doa dan harap yang baik-baik saja.

Catat Ulasan

0 Ulasan