Cerita hikayat Pahang yang femes selain Mat Kilau

Wah! Filem Mat Kilau mencetus fenomena nampaknya, sana sini orang duk post pasal Mat Kilau di media sosial.

Tumpang bangga sebagai orang yang berasal dari Pahang, cerita legenda dari Pahang diangkat serta menjadi terkenal semula.

Mungkin lepas ni produser dan penerbit filem boleh perkenalkan dan filemkan lagi cerita2 sejarah, cerita hikayat dari Pahang ni.

Terlalu banyak cerita sejarah dari Pahang ni kalau kena gayanya memang menarik untuk disampaikan kepada generasi muda ni.

Antara cerita menarik yang mempunyai nilai sejarah serta mampu memberi pengajaran kepada kita semua antaranya :

- Cerita tentang perjuangan Tok Gajah
- Perjuangan Dato Bahaman
- Kisah naga tasik Chini
- Cerita Pawang Nong menumpas orang minyak
- Cerita Pawang Kadir menundukkan buaya sungai Pahang sehingga buaya sungai Pahang tak mengganggu orang lagi (wallahuaklam)
- Dll cerita..tak ingat dah, kena google dulu hehe

Mungkin kisah2 di atas ni ada tokok tambah, ada kurang ada lebih pada penceritaannya, namun saya percaya isi ceritanya pasti ada banyak manfaat untuk kita dan generasi akan datang.

Al Fatihah kepada pejuang dan pahlawan tanah air kita dahulu kala.

Sebut pasal Pawang Kadir ni, jom kita dengar kisah pasal buaya sungai Pahang yang telah berjanji dengan Pawang ni supaya tak makan serta tak ganggu orang :

Kisah perjanjian buaya dan Pawang Kadir dari Pahang.

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. semua ni ada dalam silibus pengajian malaysia.. next sem boleh lah masukkan filem mat kilau sbg salah 1 tugasan budak... yg tasik cini tu rasanya cerita mcm puteri santubong je kan? kisah legenda rakyat... bgs buat kisah² mcm ni spy budak² kecik skrg ni tau menghayati perjuangan nenek moyang dulu²

    BalasPadam
  2. Dah lama takde filem pasal sejarah macamni, itu yang bila ada ramai yang tengok

    BalasPadam