Resepi Ayam Masak Phad Phed Kai ori Thailand


PHAD PHED KAI ORI THAILAND


BAHAN RENCAH:

3 batang serai
Sedikit lengkuas
Sedikit halia
6 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Cili api ikus uka - bergantung nak pedas mana
Sedikit cili kering
Belacan


BAHAN LAIN:

1/2 ekor ayam - potong kecil
4-5 tangkai kacang panjang - potong pendek
Terung pipit secukupnya
2-3 helai daun limau purut - hiris halus
Garam & gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Kisar bahan rencah hingga halus. Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak.
2. Setelah kelihatan agak garing, masukkan garam, gula serta ajinomoto jika suka.
3. Setelah ayam masak, masukkan kacang panjang, terung pipit dan hirisan daun limau purut.
4. Gaul rata dan setelah sayur masak. Angkat dan hidangkan.
5. Paling sedap makan dengan nasi panas.


Kredit: Resepi Tutorial Terbaek

Catat Ulasan

0 Ulasan