Cara jual barang dan dapat duit di shopee



Siapa yang tak pernah beli di shopee dia ketinggalan zaman huhu. Berbanding dengan Lazada saya lebih memilih shopee sebab lebih mudah dan user friendly, selain caj penghantaran barang kadangkala percuma. Sampaikan Cristiano Ronaldo pun menari-nari mempromosi shopee ni.

Itu sebagai pengguna, duit keluar. Macam mana nak jadi seller? Dapat duit masuk kan? Sumber ini saya dapat di FB. Memang berminat nak berniaga tapi tak tahu nak mula macam mana, so saya 'parking' saja caranya di sini untuk rujukan kemudian hehe..

Sumber: Rizal Hakimm

Ramai yang PM tnya pasal shopee, macam mana nk niaga dkt shopee. Sekarang ni akak 100% kerja dekat rumah. Duduk rumah besarkan anak sambil kemas rumah, baru 5-6bulan je berjinak dengan shopee ni tapi hasilnya lumayan­čść

Okay biar akak share percuma je step2 nak menjual di shopee ni takyah beli ebookpun utk yg baru2 nk berjinak dgn shopee­čśë.. Nk buat part time ke.. Nk majukan lg bisness ke.. Shopee 100% FREE

Step 1: kena ada shopee app. register, copy dan masukkan REFERRAL CODE NI ➡ AZIMAH43 (ini kod cikguzim sendiri)

Step 2: Wajib update alamat dan account number dlm shopee. Ni penting.

Step 3: apply "free shipping program" ni sgt2 lah penting. Sbb buyer, mereka nk postage free.. Utk apa nk postage berbayar kalau boleh dpt free..
Step 4: upload lah brg2 jualan dan gunakan ayat2 menarik minat pembeli. Kalau boleh.. Letak # sebanyak mungkin utk tarik lebih pembeli.. Timbang siap2 berat item nk jual..masukkan dlm product detail siap2

Cara nak POS:
-Print waybill (consigment note) 
-Gunting waybill jadi 4 helai, satu simpan
-Lagi 3 selit dalam pocket parcel
-Isi borang PL9 dan letak sekali dengan parcel
-Dropoff di pejabat pos atau arrange pickup
-DONE



Borang PL9 boleh ambik dkt pejabat pos. Setiap kali pos.. Xperlu byr apa2.. Semua shopee dah uruskan.. Sbb tu kene apply free shipping program.. Senangkan ☺

Rasanya akak dh jawab 80% soalan yg tnya akak ni. Ni akak sertakan additional cara nk apply FREE SHIPPING

Anything boleh tengok step2 dekat gmbr

Income yang dah terkumpul selama beberapa bulan menjual hanya di shopee

Install dulu apps Shopee

Tambah produk dan ikut saja semua step di bawah



















Anda faham? Kita cuba fahamkan stepnya sama2 pelan2 hehe. Klik gambar untuk besarkan supaya dapat baca dengan jelas.

Sumber: Rizal Hakimm

Boleh cuba, mana tahu menjadi. Kelebihan jual online kita tak perlu sewa kedai dan kedai kita worldwide sambil buat partime full time kita yang tentukan. Hingga hari ini saya pun tak ingat berapa banyak dah berbelanja di Shoppee, semua hujung jari.....

1 ulasan:

  1. pernah fikir nak niaga kat shopee tapi takda idea nak jual product apa....
    dulu tulis blog pun sebab nak jual barang, kesudahan semua hilang camtu je

    BalasPadam

Peringatan mesra: Saya amat menghargai komen anda namun komen yang ditinggalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan ilmiah dan berhemah. Yang indah itu bahasa dan tak rugi kongsi ilmu bersama.

Keep comments respectful and follow our community guideline.

Dikuasakan oleh Blogger.