Bahaya makan sosej tingkatkan risiko kena leukimia



Bahaya makan sosej. Selain menggemukkan dan tidak berkhasiat, kerap memakan sosej boleh meningkatkan risiko penyakit-penyakit yang merbahaya seperti kegemukan, darah tinggi dan leukimia.


Elakkan dari memakan sosej terutama kepada anak-anak kita. Makanan berproses ini kesan buruknya dapat dilihat dalam jangka masa yang panjang. Jagalah kesihatan kita.

Daging berproses (processed meat) mempunyai kandungan garam dan lemak tepu (saturated fat) yang tinggi, mungkin berbahaya pada jantung.

Dalam banyak kajian juga menunjukkan, memakan 50g daging berproses sehari juga meningkatkan risiko mendapat kanser colon sebanyak 15%. 

Memang makanan sedap banyak yang tak berkhasiat.

Bahaya makan sosej tingkatkan risiko kena leukimia Bahaya makan sosej tingkatkan risiko kena leukimia Reviewed by cikguzim on 4.8.19 Rating: 5

7 ulasan:

  1. aduhh..ni antara makanan yang saya kerap makan jugak ni sebab mudah nak sediakan..kena kurangkan atau stop terus la...lagipun, ia makanan diproses kannn

    BalasPadam
  2. Kebanyakan makanan segera ada keburukannya untuk jangka panjang

    BalasPadam
  3. Betul tu cikgu, tapi inilah yang paling koman dijual dekat kantin sekolah dan sentiasa habis setiap hari.

    BalasPadam
  4. Kalau perasan..setiap kali mkn sosej, kita akan cepat dehydrated..btw klo junk food, between sosej or nugget warna oren bentuk love tu, i prefer sosej..haha sebab sedap

    BalasPadam
  5. sekali sekala sarapan masak sosej, tak boleh ambil selalu sebab dah faham sangat keburukan makanan proses ni. Paling penting kena ingatkan anak2 sebab kantin sekolah memang selalu jual makanan proses ni. Zaman kita sekolah dulu ia tak dijual secara berleluasa seperti sekarang

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.