Cara makan Tun M dan Tun Siti Hasmah jaga kesihatan


Kedua pasangan ni menjangkau umur 94 tahun tapi masih sihat dan cergas tak perlu jalan bertongkat dan mampu berdiri lama. 

Antara rahsia sihat dan cergas umur panjang yang Tun M amalkan adalah makan sedikit, bila makan sedap tu berhenti sebelum kenyang, elakkan jadi gemuk dan tak makan berlebihan.

Dari segi pengurusan diri dan stress, cikguzim lihat Tun M ni seorang yang tenang bila bercakap dan bercakap dengan nada tersusun tidak ada tinggi suara atau jerit-jerit seperti other politician atau pemimpin. Beliau seorang yang cool down sokmo. Sesuatu yang kita perlu contohi untuk menjadi seorang ketua.


Bagaimana dengan makanan rutin Tun M? Ini antara makanan yang sering beliau makan....

Cara makan Tun M dan Tun Siti Hasmah

Makanan kegemaran:

Mee kari/char kuew tew/mi goreng
Roti jalan dengan kari daging
Tosai
Asam pedas ekor
Aneka kuih Melayu (kurang manis)
Popia
Semua jenis buah buahan kecuali buah naga

Minuman kegemaran:

Air minuman (Spritzer)
Kopi/teh (kurang manis)
Kopi tanpa caffein (Tun Siti Hasmah)
Teh + madu+ lemon (Tun Siti Hasmah)

Makanan dielakkan:

Ikan (Tun Mahathir)
Lala dan sotong (Tun Siti Hasmah)
Makanan pedas (kedua-duanya)

* Any idea apa rasional dari segi kesihatan menyebabkan Tun M mengelak dari makan ikan?

5 ulasan:

  1. saya pulak suka makan ikan...cuma belum mampu nak makan selalu..

    sekali sekala dah syukur alhamdulillah

    BalasPadam
  2. sangat simple dan bersederhana, tp betul jugak yg makan tu sedikit, makan sebelum kenyang...

    BalasPadam
  3. Susah nak kawal pemakanan macam Tun berdua tu.
    Pantang nampak makanan sedap, tak kenyang tak berhenti.

    BalasPadam
  4. ikan...lala...sotong...mungkin ada gout...

    BalasPadam

Peringatan mesra: Saya amat menghargai komen anda namun komen yang ditinggalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan ilmiah dan berhemah. Yang indah itu bahasa dan tak rugi kongsi ilmu bersama.

Keep comments respectful and follow our community guideline.

Dikuasakan oleh Blogger.