Janggal pula rasa update blog guna laptop

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai semua yang bergelar blogger. Rakan semua tulis blog guna handphone atau laptop?

Lama rasanya tak update blog guna laptop. Selama beberapa tahun ni guna handphone je terutama sejak 2019. Rasa lain sangat bila dah biasa menaip di handphone berbanding guna laptop masa mula-mula blogging 2009 dulu.

Bila beralih guna handphone untuk internet ni yang rasa malas nak taip di hp panjang2, membuatkan bertahun jadi tak aktif berblog.

Memang kalau guna laptop lebih senang dan laju untuk menaip dan modified ayat, tapi bila dah biasa guna phone, sambil duduk...baring pun boleh update. Lama-lama laptop pun berhabuk dah tak diusik kecuali nak siapkan hal berkaitan kerja.

Kali ni cuba try update dan menaip blog guna laptop semula rasa janggal lah pula.

Sebenarnya update blog dan menulis di hp ni lebih mudah kerana ;

- Bila ada idea tulis je dulu sebagai draf. Ada masa baru boleh panjangkan penulisan.
- Senang nak terus upload & download gambar berkaitan.
- Flexible dan boleh menulis di mana-mana tak perlu bawa laptop berat2 dah.
- Saya save blogger sebagai widget di home skrin handphone, lebih senang nak akses.

Letakkan shortcut widget blogger dan laman web yang selalu diakses, jadi senang tak perlu taip lagi nama URL setiap kali nak browse.

Mungkin 1 hari nanti penggunaan laptop pun dah tak relevan lagi untuk membuat kerja-kerja harian dan penulisan.

Memang benarlah seperti di kata, dunia di hujung jari. Apapun, tulis dan kongsilah yang baik-baik.

Tak panjang pos kali ni sebab taip guna laptop, rasa janggal sangat dah...๐Ÿ˜†

Salam Jumaat.

Catat Ulasan

14 Ulasan

  1. lebih selesa update guna laptop, senang sikit nak edit gambar sekali :)

    BalasPadam
  2. Tak pernah lagi update guna phone. App Blogger kat phone ada je tapi tak fully function. Tu yang lagi selesa pakai laptop.

    BalasPadam
  3. Saya selesa gunakan laptop sebab lebih mudah untuk edit dan skrin pun lagi besar.

    BalasPadam
  4. Wak masih selesa gunakan lt berbanding hp

    BalasPadam
  5. Biasa memang guna laptop. Dulu guna handphone tapi macam tak ok pula apps nak update entri kat situ. Sekarang kalau ada idea taip kat whatsapp dulu. Bila on laptop, copy je apa yang tulis kat whatsapp tu dan edit mana yang patut sebelum publish.

    BalasPadam
  6. PC lebih suka dan selesa guna laptop cikgu. Sebaliknya bila guna hp rasa macam pelik dan terkial-kial la pulak.

    BalasPadam
  7. Terbalik.Sy pula rs jggal tulis blog gune hp.. pernah sekali je pos gune hp sb desktop rosak..๐Ÿ˜…nfon sy pn jenis bese2 je..kadang2 nk menaip pun hang๐Ÿ˜….

    BalasPadam
  8. Saya pula 99% entri dalam blog tulis, edit & upload gambar guna handphone. Semua senang, gambar nak edit guna je applikasi..

    BalasPadam
  9. lebih selesa guna laptop atau desktop.

    BalasPadam
  10. Guna handphone kalau entry pendek bolehla, tapi saya suka tulis panjang-panjang so guna PC. Kalau BW suka guna hp, rileks sikit sambil tengok tv or baring

    BalasPadam
  11. saya masih guna laptop cikgu, mybe faktor umur senang paparan, guna smart phone brand murah tak lancar dan selalu line tak power..hehehe

    BalasPadam
  12. laptop install applikasi whatsup, telegram..

    BalasPadam
  13. ammi guna dua2..kalau dalam tren tetiba ada idea guna jelah phone tu. tp lagi suka guna laptop/desktop

    BalasPadam