Kenapa negara Jepun maju dan bersih?

Apa perasaan kalau kena kat anak korang?

1. Sejak Tahun 1 mereka cuci kelas sendiri
2. Cuci tandas pun sendiri ikut giliran kelas
3. Tiap murid ada kain lap masing-masing
4. Lepas guna.. mereka basuh dan keringkan kain lap tu sendiri
5. Mereka lap lantai ada caranya tersendiri.. mop digunakn utk lantai toilet shj..
6. Ini kerja rutin sampai sekolah menengah
7. Wpun begitu, murid 'dihargai' dan 'dijaga' dgn baik ketika PnP.
8. Sesi makan pun sama.. mereka bgilir serve sesama sendiri
9. Guru besar akan makan dahulu sedikit makanan murid 30 minit sebelum murid 'for safety reason'. Guru besar juga akan join murid makan sama jika berkesempatan.
10. Waktu pembersihan dan makan ini adalah juga waktu pembelajaran sama spt blaja maths.






Kenapa aku tulis perkara ni ? Saja..... supaya kita tak panik bila gi Jepun. So kenapa nk hairan jika anak2 ini hormat semua pekerja 3D - dirty, difficult, dangerous..

OT

Mereka bersih toilet bowl macam bersih rice cooker..

Nak jadi Negara Maju. ATTITUDE kena maju dulu..

Ini antara cara orang Jepun menjadikan negara mereka bersih, berdisiplin dan maju ke depan..

Renung2kan Dan selamat beramal

kredit: Najwah Alim
Kenapa negara Jepun maju dan bersih? Kenapa negara Jepun maju dan bersih? Reviewed by cikguzim on 17.12.19 Rating: 5

4 ulasan:

  1. agak-agak kalau sekolah kat malaysia buat macam tu...kena kencam tak?

    https://yamanaimy.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. Patutlah diorg Dari kecil lagi dididik MCM.ni

    BalasPadam
  3. teringin sangat nak jadi macam ni :(

    BalasPadam
  4. Melentur buluh biarlah dari rebungnya..kat malaysia peribahasa ni sekadar jadi penyedap di mulut jer bukan diamalkan..so jangan hairan masih ramai orang kita x pedulikan soal kebersihan walau di kawasan rumah sendiri..

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.