Maksud barang gred, copy ori dan 1:1?



Assalamualaikum info menarik ni. Terutama bagi yang suka shopping online di lazada dan shoppe. Barang di sana memang murah dari harga sebenar tapi ori atau fake? Sebab harga ada yang jauh lagi murah dari original.

Ramai yang keliru atau tertanya apa itu gred AA dan 1:1 @ copy ori tu?  So harini nak explain dekat sini supaya senang faham dan tidak tertipu dengan seller. 


Gred A = Gred paling low dan paling murah. Barang dari gred ni diCopy dari design original hanya dalam 10% shj. Kadang2 ade yg tak nampak mcm design yang ditiru dari ori langsung. Kebiasaannya gred ni dari kilang2 thailand, China pon ada tp jarang2. Harga market biasa brg gred ni dari rm10-rm50 bergantung pada barang. 

Gred AA = Gred ok la. Yg cust ramai mampu milik dari segi harga dan design yg ok. Barang dari gred ni diCopy dari design original hanya dalam 40% shj. Biasa market harga tak lebih rm100 dari gred ni bergantung pada brg.

Gred 3A = Gred pertengahan. Gred yang biasa paling ramai seller jual dari pape brg pon. Gred yang cantik dah. Barang dari gred ni diCopy dari design original dalam 70%. Harga market biasanya  tak lebih rm150 bergantung pada jenis barang. Ade jgk barang yang sampai rm200.

Gred 5A = Gred Yang stakat ni Jarang2 seller jual. Sbb beza brg dan harga sikit je dari gred 1:1. Barang dari gred ni diCopy dari design original dalam 85%. Biasanya brg dari gred ni mmg dah copy sebijik mcm ori, tp disebabkan ade yang tak cukup syarat jadi diletakkan dalam gred ini. Contoh brg dah copy sebijik satu persatu design mcm ori tp kotak plak tak sama mcm ori. Ataupon tag plak xsama mcm ori. Tu je la beza dari yang copy 1:1. Mesti ada yang tak sama walau sikit. Harga biasanya lebih kurang sama dengan gred 1:1. Mungkin murah sikit. 

Gred 1:1 atau cpy ori = Gred paling mahal. Gred yang sama sbijik mcm ori dari segi design Dari A-Z. Ape yang bila beli kat butik dapat, so yang beli dengan gred 1:1 ni pon kau mungkin dapat sekali. Kotak,tag,Kad dan lain2. Sampaikan Material pon ade jgk sama. Senang kata tak de cacat cela lah selagi org tu tak teropong barang kau dengan mikroskop. Harga xtentu bergantung pada jenis barang. Ade 1 jenis design Yang sy pernah jumpa gred 1:1 ni sampai 2ribu ringgit iaitu Jam hublot, Sbb yang ori jam tu adalah rm200 ribu. Huhu

Jadi Mana yang anda mampu? Atau yang ori? Hehe. Tepuk dada tanya poket. 

Ps~ harga mengikut jenis barang. Cuma perbezaan harga boleh dilihat kat situ. Tp copy tetap copy, Ori tetap ori. Nak sama 100% kau beli la yang ori.

Kalau anda beli di shopee atau lazada anda boleh tanya dulu pada seller, klik pada butang chat dan tanyalah mereka samada ori atau copy ori, kebanyakan seller di sana memang jujur dan responsive.

Sumber : Blog najihahisham

3 ulasan:

  1. thanks info, baru tahu perbezaan nya

    BalasPadam
  2. terima kasih cikgu atas perkongsian =)

    BalasPadam
  3. terima kasih untuk perkongsian ni cikgu, kadang memang tak paham dengan istilah nya. Tapi kalau saya, dari beli yg copy lebih baik beli barang yang ori tapi kita mampu, tak perlu lah beli yang harga ribu-ribu atau ratus ribu kalau tak mampu, dah kalau kerja kerani tapi nak pakai handbeg harga 5 ribu orang pun mesti ingat ko beli yang copy... tapi itulah, bagi saya berpada-pada

    BalasPadam

Peringatan mesra: Saya amat menghargai komen anda namun komen yang ditinggalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan ilmiah dan berhemah. Yang indah itu bahasa dan tak rugi kongsi ilmu bersama.

Keep comments respectful and follow our community guideline.

Dikuasakan oleh Blogger.