Carta body fat dan visceral fatCarta body fat untuk lelaki dan perempuan. Body fat lelaki dan perempuan tak sama. Saya simpan disini untuk rujukan sendiri. Jeles tengok orang yang rendah bodyfatnya huhu.

Beza carta body fat lelaki dan perempuan

Contoh bergambar body fat bagi lelaki. Dapat bawah 15% ke bawah pun dah cantik badan hehehe

Sumber gambar : google.

Susahnya nak dapatkan body fat bawah 15%. Purata body fat saya sekitar 18%-19% kerana budaya pemakanan di sekeliling hehehe. Untuk turunkan body fat perlu lebih jaga makan tingkatkan kardio dan lari secara sprint (pecut). Dalam fitness, tidak mengapa jika senaman tidak menurunkan berat badan sebaliknya menurunkan lemak badan. Itu menunjukkan fitness anda berjaya.

Ini pula carta visceral fat. Visceral maksudnya lemak  jahat yang berada pada organ penting kita contohnya pada jantung, hati, dsb. Perlu dipantau selalu.


Purata visceral fat saya sekarang adalah 8. Masih ok tapi mahu diturunkan lagi. Elakkan dari visceral fat melebihi 10 ke atas kerana meningkatkan risiko penyakit berbahaya seperti penyakit jantung. Sumber gambar : google

Untuk cek body fat visceral fat, ada banyak penimbang yang boleh kira bodyfat kita antaranya huawei bodyfat scale yang saya dah review DISINI

Selamat bercuti sempena pertabalan Agung hari ini. Daulat tuanku...


Catat Ulasan

0 Ulasan